Не сме във времето на Ялта и разпределянето на сферите

...
Не сме във времето на Ялта и разпределянето на сферите
Коментари Харесай

Борел в Украйна: Не сме във времето на Ялта

" Не сме във времето на Ялта и разпределянето на сферите на въздействие " - това сподели висшият представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел във връзка настояването на Русия НАТО да не продължава разширението си на Изток.

Борел даде взаимен брифинг с министъра на външните работи в Украйна Дмитро Кулеба по време на втория ден от визитата си в страната.

" Няма сигурност за Европа без сигурност за Украйна и по тази причина всевъзможни полемики за европейската сигурност би трябвало да включват и нея ", акцентира Борел.

Той добави, че има извънредно скупчване на съветски войски на границата и разяснява настояването за гаранции от страна на Русия НАТО да не продължи разширението на Изток по този начин:

„ Вече не сме във времето на Ялта. Разпределянето на сферите на въздействие сред две огромни сили не принадлежи нито на 2021-ва, нито на 2022-ра година “.

" Европейски Съюз и Украйна са на едно мнение по един въпрос ", съобщи от своя страна министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба:

„ Русия няма право да разделя Европа на зони на въздействие. Също по този начин тя не може да дефинира къде, по кое време и по какъв начин ще се уголемява Европейският съюз и какви връзки ще има сред Евросъюза и Украйна. Това е извънредно право на Киев и Брюксел “.

Борел, както и Кулеба подчертаха, че се стремят към деескалация, само че прибавиха, че Европейски Съюз продължава да поддържа изрично териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, както и че всяка експанзия против страната ще има сурови последствия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР