Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална

...
Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална
Коментари Харесай

Джипитата искат мерки, за да не фалират

Не сме съгласни, когато би трябвало да се прави някаква обществена активност, тя да е за сметка на лекарския труд. Това сподели в предаването „ Тази заран “ по bTV доктор Николай Брънзалов от Национално съдружие на общопрактикуващите лекари в България. Той разяснява желаното от джипитата повишение на таксата за обзор.

Брънзалов изясни, че преди време таксата е била % от минималната работна заплата. Преди 5 – 6 години политиците взеха решение да е замразена. Оттогава минималната работна заплата се увеличи два пъти. А и 2,9 лева преди шест години е друго от 2,9 лева в този момент, уточни той.

Отделно, огромна част от пациентите са освободени от такса въз основата на някаква нормативен акт. Пенсионерите пък заплащат 1 лева, а разликата, посредством Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването и НЗОК, след известно време може да стигне и до нашите сметки, сподели той. Последното закъснение е било четири месеца.

Колегите с повече дечица в практиката да вземем за пример, изключително в този интервал, може през целия ден да работят и да си тръгнат с празен джоб, тъй като децата не заплащат такса, уточни гостът.

Някой е освободил пациентите от такса, дано този някой да си я поеме, предложи той.

Брънзалов обаче посочи, че сдружението не е фиксирало какво покачване желае, с което отхвърли тиражираната от някои медии сума от 5,10 лева Минималната работна заплата би трябвало да е един маркер, подготвени сме за диалози, тъй като проблемите са доста, а напрежението пораства, сподели той.

Лекарският труд у нас е мощно девалвиран, посочи Брънзалов. Кабинетите са обзаведени от самите общопрактикуващи лекари, които в същото време заплащат и наеми, консумативи, осигуровки на сътрудниците си. За да няма банкрутирали джипита, би трябвало да се вземат ограничения, посочи още гостът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР