„Не си струва хартията, на която е отпечатано“: Тексаските републиканци игнорират решението срещу „Звездата на смъртта“ на Абът

...
Съдия от Тексас постанови в сряда, че закон, наречен от
Коментари Харесай

Съдия от Тексас постанови в сряда, че закон, наречен от критиците „Звездата на смъртта“ и подкрепен от републиканския губернатор Грег Абът е противоконституционен.

Подписано от Abbott през юни, законодателството отгоре надолу забранява на градовете да приемат местни наредби, които противоречат на държавното законодателство в осем широки области като управление, финанси и труд. Усилието, подкрепено от Републиканската партия, беше широко възприето като заграбване на власт, което има за цел да ограничи напредъка на ръководените от демократите градове в щата Lone Star.

Абот обясни, че е подписал законопроекта за „намаляване на бюрокрацията и подпомагане на бизнеса процъфтяват“, твърдейки, че „малките предприятия в Тексас са гръбнакът на нашата икономика“ и „обременяващите регулации са пречка за техния успех.“

Но окръжният съдия Мая Гуера Гембъл не се съгласи.

Решението срещу щата в сряда следобед дойде като отговор на дело, заведено от град Хюстън миналия месец. „Развълнуван съм, че Хюстън, нашият правен отдел и побратимените градове успяха да постигнат тази победа за градовете в Тексас, написа кметът на Хюстън Силвестър Търнър в изявление, публикувано в X, известен преди като Twitter. „HB 2127 беше грабване на властта от Законодателна власт и неоправдано и противоконституционно намеса в местната власт, предоставена на Хюстън и други градове с местно управление.

Кметът продължи да призовава за прекратяване на „саморазрушителната война“ срещу градовете, включително домашните управляват общини като неговата, Сан Антонио и Ел Пасо, за които той казва, че „отдавна са били двигателите на жизнената икономика на щата.“

„Продължаващата война на губернатора и законодателната власт срещу такива градове с местно управление вреди на щатите и неговата икономика, обезсърчава нови трансплантации от други щати и осуетява волята на гласоподавателите на Тексас, които дадоха на тези градове в конституцията на Тексас пълни права на самоуправление и местни иновации“, каза Търнър.

Авторът на закона, междувременно, републиканецът Дъстин Бъроуз, разкритикува решение в социалните медии, твърдейки, че „не си струва хартията, на която е отпечатано“.

„Върховният съд на Тексас в крайна сметка ще постанови, че този закон е напълно валиден“, твърди Бъроуз на X. „Решението днес няма правно действие или прецедент и не трябва да възпира никой тексасец да се възползва от правата си, когато HB2127 стане закон на 1 септември 2023 г."

Тексаският прокурор Генералният офис незабавно обжалва решението, спирайки действието на декларацията на съда и позволявайки на законопроекта да влезе в сила в петък. Директорът по комуникациите на офиса, Пейдж Уайли, каза пред Insider в изявление, че докато Гембъл обяви закона за противоконституционен, „тя не нареди налагането на закона от тексасци, които са ощетени от местните наредби, което HB 2127 предпазва.“

Но градският прокурор на Хюстън Артуро Мишел каза пред The ​​Texas Observer, че за разлика от федералната конституция, конституцията на Тексас не позволява на щата да има предимство пред местните закони в широки области като тези, които HB 2127 адресира.

" В продължение на 100 години градовете имат правомощия за самоуправление, правомощия за самоуправление, съгласно щатската конституция, което не изисква разрешение от законодателната власт да приема закони“, каза Мишел пред изданието. „Държавата се опитва да обърне това с главата надолу.“

Законодателството беше подложено на критики сред тексаските работници и техните съюзници, тъй като смъртоносна гореща вълна разтърси щата по-рано това лято, тъй като законът, след като влезе в сила, ще отмени наредбите, които налагат мерки и защита на труда като прекъсване на водата за работещите на открито и ще попречи на местните власти да приемат нови такива.

Щатът видя протести на строителни работници, които казаха, че прекратяването на мандатите за прекъсване на водата на местно ниво би ускорило повече инциденти с болести и смърт, свързани с горещината.

„Това е ОГРОМНА победа за работещите в Тексас, местните правителства и общностите в нашия щат“, написа в Туитър федерацията на труда Texas AFL-CIO за решението. „Въпреки че очакваме обжалване, остава ясно, че този закон е неприемливо нарушение на правата на тексасците и градовете.“

Искате ли ежедневен преглед на всички новини и коментари, които Salon може да предложи? Абонирайте се за нашия сутрешен бюлетин, Интензивен курс.

„Този ​​закон беше насочен много открито към много основни защити на работниците, за които работниците, синдикатите и обществените организации са се борили в продължение на много години“, политиката на групата директор, Ана Гонзалес, каза Обзървър. „Това включваше други наредби, които бяха насочени като заеми до заплата и защита на наемателите, наредби за недискриминация, справедлив шанс за наемане и много други неща, които местните избрани длъжностни лица приеха и отговорът на техните нужди на общността ще остане в сила за сега.“< /p>

Други държавни и местни служители отпразнуваха решението в социалните медии в сряда, като някои обещаха да продължат да се борят със закона след обжалването му.

„HB 2127 е обявен за противоконституционен с добра причина! Това е голяма победа за работниците в Тексас, общините и местния контрол“, написа на X представителят от Тексас Джон Розентал, D.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР