„Не се забавлявам“: Съдията изпрати на Тръмп „ясно послание“, че рискува предсрочен процес, ако продължи с атаките

...
Федералният съдия, председателстващ наказателното дело на бившия президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Федералният съдия, председателстващ наказателното дело на бившия президент Доналд Тръмп във връзка с усилията му да отмени резултатите от изборите през 2020 г. в петък определиха насоките за работа с доказателства преди процеса.

САЩ. Съдия от окръжния съд Таня Чуткан се съгласи с адвокатите на Тръмп да издадат защитна заповед само по отношение на „чувствителни“ доказателства по делото, но отхвърлиха предложението им да позволят на Тръмп да публикува подробности за интервюта от свидетели по делата, считайки ги за „чувствителни“.

„Започвате да публикувате протоколи от интервюта, какво мислите, че ще се случи с тези свидетели?“ тя попита адвоката на Тръмп Джон Лауро по време на производството.

Чуткан също така очерта тясно потенциалния набор от хора, които могат да видят чувствителните доказателства, като в крайна сметка отхвърли предложението на екипа на защитата на Тръмп да позволи на консултанти и неплатени доброволци да видят материали.

„Живея във Вашингтон: всеки е консултант“, каза Чуткан.

Адвокатът по националната сигурност Брадли Мос отбеляза „иронията на това, че екипът на Тръмп получава предпочитаната от тях версия на защитната заповедта е, че съдия Чуткан сега определя много неща като чувствителни по тази заповед."

"Така че те спечелиха битката, но губят войната", туитна той.

В установявайки правилата, Чуткан каза, че е постигнала внимателен баланс между конституционните права на Тръмп и други опасения за осигуряване на справедлив процес и неопетнен състав на съдебните заседатели. Тя даде да се разбере, че няма намерение едностранно да се съгласява с исканията на федералните прокурори или да показва на Тръмп някакво специално отношение както към бивш президент, така и като основен фаворит на Републиканската партия, отбелязвайки в началото на изслушването, че докато Тръмп има право на свобода на словото, „това право не е абсолютно.“

Нейната заповед разрешава някои разногласия между защитата на Тръмп и екипа на специалния прокурор Джак Смит по отношение на обхвата на защитна заповед, уреждаща как се споделят доказателства преди процеса, което е рутинна характеристика на наказателни дела.

„Това, което обвиняемият прави в момента – фактът, че той води политическа кампания, трябва да се подчини на правилното правораздаване“, каза Чуткан на Лауро. „Ако това означава, че той не може да каже какво точно иска да каже за свидетелите по това дело, така трябва да бъде.“

Въпреки че прокурорите и адвокатите на защитата често постигат споразумение относно условията на защитна заповед за улесняване на процеса на споделяне на доказателства, този резултат не беше случаят на изслушването в петък. Адвокатите на Тръмп, Лауро и Тод Бланш, характеризират предложението на правителството като „прекалено широко“, обида към Първата поправка и формула за превръщане на съда в „цензор“, подчертавайки тези опасения на фона на кандидатурата на Тръмп за президент.

Чуткан обаче отхвърли последното опасение.

„Не мога и няма да взема предвид в решенията си как това ще се отрази на политическа кампания от двете страни“, заяви тя, като по-късно добави, че тя възнамерява „да държи политиката настрана от това.“

Андрю Фейнбърг, репортер на Independent, който беше в съдебната зала, съобщи, че Чуткан „не се забавлява“, тъй като адвокатът на Тръмп многократно цитира кампанията му.

Федералните прокурори оспориха аргумента на защитата, като възразиха, че бившият президент цели да гледа делото в медиите, а не в съдебната зала. Те също бяха загрижени за потенциала на Тръмп да използва предоставената от тях информация, за да атакува свидетели, цитирайки публикация, направена от него в Truth Social в деня след обвинението му в окръг Колумбия, обещавайки да „преследва“ всички врагове, които го преследват.

< p>Но при оценката на искането на правителството за ограничаване на оповестяването на "нечувствителни" материали, Чуткан се запита защо прокурорите биха определили информацията като такава, ако тя потенциално може да бъде използвана за нараняване на свидетели.

Прокурор Томас Уиндом каза, че Министерството на правосъдието се стреми да избегне „безкрайните съдебни спорове“ относно обозначенията на материалите, като по този начин установи, че Тръмп ще трябва да получи разрешение от съда, ако иска да сподели някакви доказателства.

Екипът на Тръмп обаче , отблъснат, като се аргументира, че без повече конкретика заповедта за защита ще се превърне в „капан за неуважение“, посочвайки как нарушенията на заповедта могат да бъдат наказани с неуважение към съда, санкция, която може да доведе до затвор.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР