Не се плашим от отворени въпроси, но не можем да

...
Не се плашим от отворени въпроси, но не можем да
Коментари Харесай

Вицепремиер на РСМ: Не е добре да се поставят срокове за българското малцинство в Конституцията

" Не се плашим от отворени въпроси, само че не можем да позволим връзките сред Северна Македония и България да се основават единствено на тези въпроси ", сподели през днешния ден вицепремиерът на РСМ по европейските въпроси Боян Маричич в коридорите на конференцията BGMK2030 „ Граждански принос за създаване на доверие, единение и съюз “.

Той бе помолен да разяснява изявлението на президента Румен Радев, че е добре да се образуват работни групи, само че „ първо би трябвало да се разрешат основните политически въпроси “.

" Вярваме, че има капацитет в доста други области, в действителност тези работни групи бяха образувани там, където резултатите могат да се покажат посредством съответни форми на съдействие, да се сближат жителите, да се промени атмосферата, тъй че да можем да решим всички открити въпроси " сподели вицепремиерът Маричич.
Ще има общо честване на годишнината от рождението на Гоце Делчев с районен съд Македония
България и Северна Македония приготвят взаимно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев. Това разгласи министър председателят Кирил П...
Прочети повече
" Не е задоволително държавните институции и политиците да положат старания, доста е значимо да допринесат интелектуалците, университетите и всички други публични участници. В този смисъл аз в действителност поздравявам това събитие и считам, че ще има огромен резултат, в случай че продължи в тази поредност ", сподели Маричич.

Той акцентира, че и като държавни управления, и като страни са длъжни да възпитават младежите в европейски дух и с европейски правила, тъй като единствено тогава можем да имаме устойчиви положителни връзки в дълготраен проект и решение на проблемите в европейски дух.

Отговаряйки на журналистически въпрос, Маричич акцентира, че не е добре да се слагат периоди по настояването за регистриране на българското малцинство в Конституцията.

" Определянето и общественото изложение на каквито и да било периоди до момента не ни помогнаха в диалозите. Ние, нашето държавно управление, неведнъж заявявахме обществено, че нямаме проблем да включим в нашата конституция други общности, които не са били включени до момента, като хърватската, черногорската и българската. Така че има ясна политическа воля за това. Нашата позиция е, че това би трябвало да стане, преди да се присъединим към Европейски Съюз. Остава в идващия интервал от диалози и открит разговор с България да се откри метод, само че и график, който да е най-подходящ за това ", сподели той.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР