"Не се очаква шоково поскъпване на тока, няма фактори за

...
"Не се очаква шоково поскъпване на тока, няма фактори за
Коментари Харесай

Цената на тока у нас е над средната за Европа

"Не се чака шоково повишаване на тока, няма фактори за това. Увеличението ще е в границите на инфлацията или малко повече - 2-3 % "

Това сподели в „ Твоят ден “ по Иван Хиновски, ръководител на Български енергиен и минен конгрес.

Той добави, че на борсата нещата са разнообразни, защото се появяват на приливи и отливи огромни поръчки, което подвига цената.

Енергийният специалист напомни, че нашият пазар е обвързван с европейския посредством Румъния, затова не могат да се чакат фрапантни разлики в цените на електрическата енергия у нас и в европейските страни.

Хиновски изясни, че краткотрайните, местни завишавания на цените се дължат на обстоятелството, че на локалната борса се явяват по-малки количества предложение и повече търсене, това подвига цената.

Според него, в случай че се компенсират софтуерните разноски на ЕРП-тата и ЕСО, не би трябвало да се чака по-висок растеж на тока от 2 - 3 % на контролирания пазар.

Иван Хиновски съобщи обаче, че съгласно специалистите моделът с обезщетенията към бизнеса към този момент би трябвало да бъде спрян и да се премине към по-динамична скица.

"Ще има потребност от фрапантно покачване на цената за транспорт и достъп до мрежата, което е обвързвано с софтуерни разноски за ЕРП-тата на свободния пазар. Ако тази цена изкуствено се задържи, тогава не би трябвало да се вдигне цената за битовите консуматори, само че това ще значи сериозна отплата от страна на страната за крайните доставчици и ЕСО. Такава поръчка не е давана на този стадий ", съобщи Мартин Владимиров, шеф на стратегия "Енергетика и климат " в Центъра за проучване на демокрацията.

За него нищо с тези софтуерни разноски цената на тока би се вдигнала с 10-15 %.

По отношение обезщетенията за бизнеса Владимиров счита, че метод с интервенция в пазара е най-неправилния, тъй като трансформира тласъците в пазарните играчи.

"Повечето европейски страни подкрепят директно най-засегнатите бизнеси, тези, които използват най-вече сила за произвеждане на своите артикули и услуги. Помощта би трябвало да е за тях, не на всички поравно ", уверен е той
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР