Не съществува дебат Не на Европа“, но не можем да

...
Не съществува дебат Не на Европа“, но не можем да
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: ЕС се нуждае от радикални промени, за да върне доверието на гражданите

„ Не съществува спор „ Не на Европа “, само че не можем да продължим без радикални промени. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на лекция пред завършващите Българското учебно заведение за политика „ Димитър Паница “, която се организира в град Правец. Пред представители на политически партии, локалната и правосъдната власт, бизнеса и неправителствени организации вицепрезидентът показа своя прочит на провокациите пред европейския план, неговото развиване и Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. В оживена полемика випускниците споделиха вижданията си за бъдещето на Европа.

 

Илияна Йотова е уверена, че в случай че в най-спокойните години на Европейски Съюз бяха основани подобаващите политики, страните членки щяха сполучливо да посрещнат следствията от икономическата рецесия и жителите да почувстват за какво им е нужна Европа. Като образец за такава политика Илияна Йотова уточни европейския дирек за обществени права, разгласен предходната година в Гьотеборг. „ Винаги съм упорствала да се засилят контролните механизми на Европа и да се санкционират страните членки, които позволяват висок % безработица “, означи вицепрезидентът.

 

„ Може би не си даваме сметка, че най-сериозната рецесия в Европейски Съюз е в недостига на хрумвания “, съобщи Илияна Йотова и акцентира като резултат от това усилването на антиевропейските гласове. По думите й в действителна опасност се трансформира построяването на акцията за идните през 2019 година европейски избори върху антиевропейска и антимигрантска реторика. „ Звучащото на пръв взор немислимо и безсмислено – огромен дял на евроскептици в Европарламента – може да се окаже факт и първа стъпка към обезсмислянето на  Европейски Съюз “, сподели вицепрезидентът. „ Национална страна и суверенитет не значат антиевропеизъм. Интеграцията не значи загуба на суверенитет. Означава развиване и високи стандарти “, уверена е Илияна Йотова.

 

Вицепрезидентът открои главните провокации пред Европейски Съюз през днешния ден. Година откакто английският министър председател Тереза Мей публично задейства член 50 от Лисабонския контракт, към момента остават нерешени доста въпроси, свързани с напускането на Англия. С „ Брекзит “ значително е обвързван и бюджетът на Общността след 2020 година „ От разпределението на средствата зависи по какъв начин си представяме развиването на Европа “, акцентира Илияна Йотова. Вицепрезидентът е безапелационна, че кохезионната политика не би трябвало да бъде орязвана или замествана от проекта „ Юнкер “, който работи за вложителите и огромните стопански системи.

 

Илияна Йотова уточни изключително значимата роля на националните парламенти и локалната власт в договарянията за Многогодишната финансова рамка. „ Използването на европейските средства би трябвало да излезе от графата „ асимилиране “ и да бъде инструмент за развиване и обязаност в общия стопански модел за Европа – по този начин, както разбираше това Делор “, съобщи вицепрезидентът.

 

Илияна Йотова е безапелационна, че един от главните цели на европейските политики би трябвало да бъдат младежите. Вицепрезидентът се разгласи за доста разширение на обсега на „ Еразъм+ “ и на ресурсите за битка с младежката безработица. Необходимо е поощряване на стратегии като „ Творческа Европа “ и „ Европа за жителите “ за да се продължат дейностите, ориентирани към лица от всички възрасти и изключително към младежите, сподели Илияна Йотова. Вицепрезидентът уточни нуждата от институционална промяна – от законодателните оферти през връзките вътре в Съвета и връзките с националните парламенти до връзката и посланията, които би трябвало да стигнат до всеки европейски жител.

 

Илияна Йотова е уверена, че Европа би трябвало да върне лидерските си позиции на интернационалната сцена, интензивно да взе участие в регулирането на споровете, а не да бъде наблюдаващ. „ Така по-лесно би могла да ръководи миграционната рецесия, трансформирала се етикет на този мандат “, означи вицепрезидентът. По думите й, сигурността е основно предизвикателство поради данните за 30 хиляди евентуални терористи в Европа, както уточни тези дни в София шефът на Европол. „ 80% от европейците желаят Европейски Съюз да бъде поръчител за тяхната сигурност и сигурност “, съобщи Илияна Йотова.

 

По тематиката за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз вицепрезидентът уточни, че са нужни съответни резултати по целта „ Западни Балкани “. „ След 30 юни би трябвало да приказваме за процеса от София “, означи Илияна Йотова. Като извънредно сложна и деликатна дефинира вицепрезидентът ролята на България да бъде медиатор сред Европейски Съюз и Турция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР