Не само в Турция - никъде по света един политик

...
Не само в Турция - никъде по света един политик
Коментари Харесай

Млади избиратели в Турция: "20 години Ердоган стигат"

" Не единствено в Турция - на никое място по света един политик не би трябвало да се задържа на власт толкоз дълго ". Много млади турски гласоподаватели се афишират за смяна. Някои даже считат да изоставен страната, в случай че Ердоган остане на власт, " Дойче веле ".

Около пет милиона млади турци и туркини ще отидат за първи път до урните на 14 май. Те мъчно могат да си спомнят по какъв начин е изглеждала Турция без - първо като министър председател, а след това и като президент.

" 20 години Ердоган стигат "

Макар да не са ревностни последователи на опозицията, доста от младите гласоподаватели са уверени, че е време за смяна. " Не избираме сред разнообразни стратегии, става въпрос за това да свалим една тирания ", споделя Емрехан. 20 години ръководство на Ердоган и неговата " Партия на справедливостта и развиването " са били задоволителни, счита той.

Дафне, която също ще гласоподава за първи път в живота си, споделя, че в случай че актуалният турски президент остане на власт, тя ще емигрира. " Мисля, че някои неща би трябвало да се трансформират, с цел да може още веднъж на хората да им харесва да живеят тук. Аз съм на 20 години - и моето потомство не претърпя положителни времена. "

Макар да е съгласна, че е време за смяна, Зейнеп не счита, че всичко в е било неприятно. " Не единствено в нашата страна, а в никоя република по света не би трябвало един политик да се задържа на власт толкоз дълго. Не е здравословно. Но има и положителни страни: дълготраен опит и огромни триумфи ", признава тя.

 20 години отпред на страната: Много от по-младите турски гласоподаватели не си спомнят друга Турция, с изключение на тази под ръководството на Ердоган.
© Presidential Press Service/dpa/picture alliance

20 години отпред на страната: Много от по-младите турски гласоподаватели не си спомнят друга Турция, с изключение на тази под ръководството на Ердоган.

Турция се отдалечава от ден на ден от демокрацията

Тя не споделя дали това стига, с цел да поддържа Ердоган и на. Зейнеп е срещу президентската система, която дава големи пълномощия на Ердоган или на който и да е различен президент: " Подобно на доста младежи считам, че би трябвало да се върнем към парламентарната система. Защото е демократична република. Разбира се, ние сме срещу едноличното ръководство. "

Аслан също се тревожи от това еднолично ръководство и от посоката, по която е тръгнала Турция. " Страната се отдалечава от ден на ден от демокрацията и правовата страна - към страна на ", споделя той. Емрехан е уверен, че множеството младежи не желаят сходна страна - такава, която не се интересува от правата на малцинствата и дамите. " В нашите очи политиката постоянно е била нещо, с което се занимават старите хора или което може да се практикува единствено в случай че човек се подчини на статуквото. Но ние не желаеме това. Искаме да можем да бъдем политически дейни, без да се подчиняваме на това статукво. "

Всички политици знаят, че се нуждаят от гласовете на младите. Но вършат прекомерно малко, с цел да ги завоюват, счита Дафне. Според нея цялото общество би трябвало да се промени. Но за задачата е належащо време. Много живеят с вярата, че това ще се случи. Включително Емрехан, който дефинира настоящето състояние в страната като тирания. " Искам още веднъж да видя вяра, която да ми даде съображение да продължа да пребивавам в Турция. "

 Всички против Ердоган: водачите на опозицията договарят на така наречената
© ANKA

Всички против Ердоган: водачите на опозицията договарят на така наречената " шесторна маса ".

Голямата разлика сред Турция и Русия

Според изследванията води пред настоящия президент Ердоган. " Това е огромната разлика сред Турция и страни като или Египет, където се организират избори, само че политическото състезание е единствено фарс ", изяснява пред " Ди Цайт " Хюркан Аксой от берлинската фондация " Наука и политика ". " В Турция има властническа страна, само че политическата конкуренция все по този начин съществува. Изборите са свободни. Освен това в медийния пейзаж към момента има пространства, в които опозицията може да работи ", добавя експертката. Освен това обичайни партии като Републиканската национална партия (РНП) имат поддръжката на над 25 % от популацията.

Според Аксой, е принудила партиите да се сплотяват в огромни съюзи. " След въвеждането на системата Ердоган подписва съюз с ултранационалистически партии. Сега обаче Кълъчдароглу и РНП за първи път съумяха да съберат няколко партии на една маса - шесторната маса. Три от религиозно-консервативните съдружници на Кълъчдароглу са толкоз дребни, че дружно получават единствено към три до четири % от гласовете на гласоподавателите. Но в тази система даже такива микропартии играят роля.

Това може да се съпостави, макар избрани систематични разлики, с. Ердоган сътвори тази система през 2018 година с тактичност, сходна на тази на Нетаняху, а в този момент тя може да се окаже рискова за самия него ", предвижда специалистът.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР