Не само у нас има проблеми със свободата на словото.

...
Не само у нас има проблеми със свободата на словото.
Коментари Харесай

Защо да носиш грешните чорапи, е рисковано в Беларус

Не единствено у нас има проблеми със свободата на словото. И се става известно, че има места, където е лимитирана даже свободата на... избор на чорапи! В Беларус например. Там управляващите санкционират освен тези, които развяват опозиционния червено-бял байрак, само че даже и хората със спортни чорапи в тези цветове.

Жена, която е отивала на курс по шофиране, била задържана от четирима мъже с черни качулки в столицата Минск, оповестява BBC. Името на арестуваната е Наталия Сивцова-Седушкина. Казали й, че е облечена погрешно. Причината? Тя е била с бели чорапи с червени линии, наподобяващи забраненото знаме.

Другото обвиняване към собственичката на " неверните " чорапи е за проявление на знака за победа V на преминаващи водачи, които са я поздравили по същия метод.

За това безчинство на дамата е наложена тежка глоба.

Бялото знаме с алена линия през него беше знамето на беларуските националисти за къси интервали през предишния век. Съветските комунисти го замениха с червено-зелено знаме, включващо признака сърп и чук и обичаен национален претекст. Това знаме е въведено още веднъж от президента Александър Лукашенко през 1995 г.  –  след рухването на комунизма – само че без сърпа и чука.

Наталия би трябвало да заплати 2320 беларуски рубли – към 906 $, или 1500 лв.. Тя е преследвана по закони, забраняващи неразрешени митинги.  

Интернет магазинът, от който Наталия е купила чорапите вече е спрял да ги продава.

Оказва се, че Наталия Сивцова-Седушкина е глобявана с сходна сума и преди, тогава виновността й била, че украсила балкона си с червени и бели панделки.

По време на митингите в Минск предходната година бяха документирани доста случаи на брутална полицейска интервенция. Президентът Лукашенко към момента е международно изолиран, с изключение на подкрепата от Русия.

Антиправителствените митинги в страната обаче значително замряха, защото главните опозиционни водачи са или в заточение, или в пандиза. 

 
Беларуските опозиционерки, номинирани за Нобел за мир 2021
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР