Не само пътищата, но и колите трябва да се чистят

...
Не само пътищата, но и колите трябва да се чистят
Коментари Харесай

Няколко съвета за безопасно шофиране през зимата

Не единствено пътищата, само че и колите би трябвало да се чистят усърдно през зимата. Това е значимо, тъй като датчиците и камерите да вземем за пример не работят надеждно, в случай че са покрити със сняг. Цялата кола би трябвало да бъде изчистена от сняг и лед преди шофиране - в това число всички прозорци, капакът и покривът, другояче има риск размразяваща се маса да се спусне ненадейно по предното стъкло, да разсее водача и да утежни видимостта. Ето какви потребни препоръки дават експертите на Dekra пред Аuto press.net: 

При сняг и мраз колите би трябвало да се карат със зимни гуми. От 2018 година новите гуми се смятат за подобаващи за зимата единствено в случай че носят алпийския знак „ Планина със снежинка “. По-старите, които имат единствено маркировка M + S, към момента са позволени, само че до септември 2024 година Всесезонните гуми могат да покриват законовите условия, само че въпреки всичко специфичните зимни са по-добрият избор.

Много е значима дълбочината на протектора. В Германия да вземем за пример и за зимните, и за летните автомобилни " обувки " дълбочината на грайфера би трябвало да е поне 1,6 милиметра. Но за тежки зимни условия специалистите предлагат най-малко 4 мм. В Австрия това е зимният  " стандарт " - най-малко 4 мм. В България също. Лесно е да ревизирате надеждни ли са вашите гуми: при слагането на монета от 1 лев в улея, той би трябвало да покрива междинния кръг на монетата.

Ако ще пътувате в планината, не забравяйте  веригите за сняг , отговарящи на размера на гумите. Добре е да извършите пробно слагане на веригите в домашни условия, тъй като няма да е елементарно да се учите във виелицата в някой планински проход. 

Стъргалки за лед , метли за сняг и фарове за мъгла са наложителни, както и аварийна незамръзваща течност за чистачките. Добавете и чифт дебели работни ръкавици - ако ви се наложи да сменяте гума или да монтирате верига, както и топло одеяло, тъй като при повреда или голямо запушване не може да разчитате безпределно на отоплението на колата.

Винаги чистете обувките преди влизане в колата - полепналият по тях сняг и лед внася влага, а това улеснява неприятното запотяване на стъклата. Има и друго, с мокри или обледени обувки може да ви изпързалят в дословния смисъл и да изпуснете педала на газта или, не дай боже, на спирачката.

Винаги дръжте повечко отдалеченост  - спирачният път е доста по-дълъг на мокри, заснежени и заледени пътища. При скорост 50 км/ч на изсъхнал път автомобилът изминава приблизително 14 метра, преди да спре, а на хлъзгаво шосе спирачният път е неколкотратно по-дълъг. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР