Не само късмет е нужен, за да постигнеш мечтата си.

...
Не само късмет е нужен, за да постигнеш мечтата си.
Коментари Харесай

Теодора Георгиева – първата българка в екипа на Кьовеши

Не единствено шанс е необходим, с цел да постигнеш фантазията си. И доста учене, работа и самоусъвършенстване. Ставаш все по-добър и по-добър в това, което си избрал да е специалността ти. Така се случва и с първия български европейски прокурор - Теодора Георгиева, която бе определена предходната година в екипа на основния обвинител на Европейски Съюз Лаура Кьовеши. 

Теодора Георгиева е от Русе, където приключва Френската гимназия и поради силата ѝ в филантропичните науки - литература и история, се насочва към правото. " Точните науки в никакъв случай не са ми вървели изключително. Виж, да напиша есе, да развия тематика - с подобен хъс и лекост, а и на драго сърце го правех ", споделя тя. След гимназията идва в София и кандидатства право в СУ " Св. Климент Охридски ". Завършва юридическото си обучение и с цел да продължи по-нагоре по професионалната стълба, влиза в Националния институт по правораздаване. Георгиева е от първия випуск, който се дипломира като младши прокурори.

Така на 28 години тя стъпва на идващото ходило - Софийската районна прокуратура, която е една от най-натоварените в страната откъм каузи. Тогава към момента не бе въведена и унифицираната система за систематизиране на делата, та работата беше по-затруднена, споделя тя. В СРП по това време са малко и обвинителите. " Всичките каузи не бяха доста комплицирани, само че някои бяха доста обемни. Понеже си млад, въодушевен, гориш в работата си и някак всичко минава по-лесно ", спомня си с носталгия Теодора Георгиева.

 

Натрупва най-вече опит в районната прокуратура,

 

сблъсква се с най-различни случаи:  " превърташ нещата " хиляди пъти, споделя тя. След към 8 година взема решение да смени ситуацията, да се развива по-нагоре. Организира се конкурс за прокурор в градската прокуратура, тя кандидатства, само че не съумява да го завоюва. Междувременно началник на СГП става Емилия Русинова и по нейно предложение Георгиева отива там на работа. Включена е в новосъздадения отдел " Антикорупция ". " В него имаше много забавни каузи. Излизаш от " матрицата ", в която си работил до момента ", споделя прокурорката. Спомня си, че едно от първите каузи там е обвързвано с служители на реда, които бяха уличени в покровителстване на групи, занимаващи се с опиати. 

Междувременно Георгиева защитава докторска степен, а тематиката на докторантурата ѝ е административнонаказателни производства в българското законодателство. " Тя беше още веднъж обвързвана с работата ми в СРП. Например - считам, че не би трябвало да се водят тежки процеси за обикновени закононарушения. Реално са административни нарушавания, поради това прокурорите са заринати с преписки и с несъществена прокурорска работа ", споделя тя.

Появява се и идващото предизвикателство в кариерата ѝ. " Докато бях в СГП, още веднъж бе разгласен конкурс за административни съдии, аплайвах, само че бях под чертата. По тогавашните правила се пенсионираха съдии във Върховен административен съд и на тяхно място отидоха съдии от Административния съд, по този начин се освободи численост. Подадох молба и на мястото на освободен съдия бях назначена.

 

Обикновено съумявам от вторият път ",

 

споделя Теодора Георгиева с усмивка.

От 2017 година стартира да съдийства. " Едно е на доктрина, на процедура напълно друго. В съда липсваше динамичността на прокурорската работа, тъй като съдийската е самотно занятие. Непрекъснато си самичък, не ти е разрешено да контактуваш с никого ", дава образец тя. После продължава описа си: " Делата са доста експертни, би трябвало да учиш, да дълбаеш в нещата, да четеш за детайлности, които няма по какъв начин да знаеш от обща просвета. Едно непрестанно четене и писане ". Липсвал ѝ контактът с хората, диалозите с проверяващи, със очевидци и други Когато си прокурор, виждаш " всевъзможни облици и модели ".

След няколко години като арбитър Теодора си задала въпроса дали желае да продължи в тази роля. " Докато се чудех какво да върша с живота си, видях обявлението на страницата на Висшия правосъден съвет, че новата Европейска прокуратура търси български прокурор ", разкрива Теодора по какъв начин се е насочила към позицията, която сега заема в Люксембург.

Едно от изискванията за европрокурор е да владееш чудесно два езика, а тя знае френски и британски. Френския е научила в русенската гимназия, английския е усъвършенствала в езикова школа в Лондон. Работела там, издържала се и ходела на уроци по британски. " Когато си в езиковата среда, е доста друго. Почваш да чуваш езика, доста по-бързо го възприемаш ", споделя тя.

Кандидатстването за Европейската прокуратура не е било елементарно. Минало изявлението, само че процедурата бе анулирана. Стартирала нова, появили се и още трима претенденти. Впоследствие Теодора е одобрена и предишното лято отпътува за Люксембург, където са основани и прокурорите от 22-те страни. 

Прокурорите, които в този момент основният европейски обвинител

 

Лаура Кьовеши търси от България,

 

са други - така наречен делегирани прокурори. " Ние сме профилирани прокурори в Люксембург. Всеки дава отговор за страната си, само че защото не е допустимо да си на две места по едно и също време, са нужни и тези делегирани обвинители ", коментира Георгиева. У нас например разследванията, които се водят по измами с еврофондове, корупция, подкупи, злоупотреби от всевъзможен тип с държавни средства, ще се вършат от делегираните.  

Предизвикателството пред Теодора е огромно - безусловно стартира от нулата. Казва, че към този момент е построена електронна система, посредством която да се случва обменът на информация сред Люксембург и прокурорите от съответните страни. Чрез системата делото постъпва непосредствено и се икономисват бумагите. " Не виждам сама обещано дело. То отива на камара и се преглежда от трима разнообразни прокурори ", изяснява българският европрокурор. Същото е и във връзка с Лаура Кьовеши, която " няма да гледа единствено български каузи, а на инцидентен принцип ще минат през прокурорите от всички страни. За да е независимо. " Целта е да се избегнат конфликти на ползи, лобизъм, напън и прочие Ако бъдат открити задоволително доказателства за нарушавания или закононарушения, се образува дело, което Европрокуратурата изпраща в съда на съответната страна. 

По отношение на делегираните прокурори Георгиева разяснява, че те

 

не са подчинени на Иван Гешев,

 

резервират самостоятелност и всевъзможни тълкования, че някой може да им държи сметка от тук или да им ревизира следствията, не са правилни.

Тъй като Люксембург е вселенски - в него живеят и работят хора от най-различни националности, двамата синове на Теодора се приспособили доста добре. Децата не се чувствали чужденци, бързо се вписали в ситуацията, намерили другари, а в учебното заведение изучавали предметите на родния български език. " Много е хубаво, тъй като не губят връзката с България ", радва се майка им. Както на множеството хора, затварянето и работата от вкъщи не са ѝ се отразили добре. " Много по-добре се усещам и по-организирана съм, когато знам, че би трябвало да се облека, да отида на място. Започнах да се комплицирам кой ден е. За благополучие, в този момент се върнахме на работа ", споделя тя. И е подготвена да се впусне в новото извънредно отговорно амплоа - да е част от екипа на основния европейски прокурор.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР