Не само хормоните оказват влияние на нашия биологичен термостат. Когато

...
Не само хормоните оказват влияние на нашия биологичен термостат. Когато
Коментари Харесай

Женската зиморничавост – каприз или физиология II

Не единствено хормоните оказват въздействие на нашия биологичен термостат. Когато сме изморени или ни се спи, ставаме доста по-чувствителни към студа. И при двата пола температурата на тялото пада през нощта, само че женският организъм доста по-бързо доближава до минималните стойности. Затова ни е мъчно да заспим без няколко ката топли завивки, а в това време половинката ни се поти.

Жените, които спортуват интензивно, имат по-топли крака, защото непрекъснатата работа на мускулите усъвършенства периферното кръвообръщение. Обратното – пушачките, страдат най-често от ледени крака, тъй като никотинът свива кръвоносните съдове.

В края на краищата, чувството за мраз може да се тренира. Ако прекарваме дълго време в хладно помещение, организмът ни привиква на тази температура и при влизането в обикновено отоплена стая даже може да ни прилошее.

Физическото и психическото чувство за топлота са директно свързани. Ако предложите на различен човек чаша топъл чай има доста по-голяма възможност да разсъните доверието му, в сравнение с, в случай че му поднесете ледена напитка. Обратната взаимозависимост също е годна. Затворените и самотни хора, по постоянно се оплакват от непрекъснато чувство за мраз.

Как да се сгреем
Облекло – един пълен пуловер ще ви стопли доста по-добре от колкото грейката без ръкави. Тя ще остави разголени вашите най-уязвими елементи на тялото – ръцете. Ако нощем ви е студено, спете с чорапи.

Храна – през зимата се хранете постоянно и наблягайте на въглехидратите. Така организмът ви непрекъснато ще има „ сила на разположение ”, с цел да поддържа естествена телесна температура. Идеалното зимно ястие, несъмнено, е супата – с картофи,, грах, леща и други зеленчуци. Тя ще ви извърши с топлота от вътрешната страна и ще зареди тялото ви с потребни субстанции.

Отопление – оптималната стайна температура е 21-24 градуса.

Алкохол и кофеин – през зимата се пробвайте се да не прекалявате с напитките, които ги съдържат. Те усилват кръвообръщението в кожата и когато ги употребявате изпитвате приятното възприятие за загряване. В същото време обаче тялото ви незабелязано губи топлота.

Движение – физическата интензивност поддържа естествената температура, по тази причина в случай че ви е студено не се свивайте на дивана, а правете извършения, изчистете дома или най-малко станете, с цел да си приготвите чаша чай.

Продължава: Женската зиморничавост – каприз или физиология
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР