Не само емоционален проблем, но и реална физиологична потребност. Д-р

...
Не само емоционален проблем, но и реална физиологична потребност. Д-р
Коментари Харесай

Как излишъкът и дефицитът в организма провокират анорексия и булимия при децата ♥ От Мамапедия

Не единствено прочувствен проблем, само че и действителна физиологична нужда. Д-р ГАЙДУРКОВ за физиологичния претекст на организма да отхвърля или да изисква прекомерно доста храна. 

Анорексията и булимията са две крайности, които доста пъти се съчетават в клиничната картина и в живота. Още античните китайци са споделили, че всяко нещо има две страни и в случай че махалото ни е препратило в едната посока, след това наложително ще отидем и в другата.

♥ Анорексия и булимия – психологичен или физиологичен проблем?

Обикновено анорексията и булимията се интерпретират като психичен феномен. Известни са трудовете на Валдобер, на Сколни, от швейцарската школа, където тези явления се интерпретират като отговор на детския организъм към съответна ранно детска контузия, остра или хронична. Особено е разказана ролята на майката – обсесивна, императивна, и реакцията към храната като реакция към облика на майката. Тези неща са известни и разказани. 

Аз обаче желая да обърна внимание на един различен миг от тази клинична картина, която е толкоз публикувана към този момент и у нас. Да, несъмнено това равнище на интерпретация е належащо, даже наложително. И въпреки всичко, има едно по-дълбоко физиологично равнище, което в случай че потърсим, нормално го намираме. Тоест, зад тези поведенчески реакции на детето доста пъти се крие чисто физиологичен проблем, който даже експертът доста пъти не вижда.

Много пъти зад отхвърли от храна или зад желанието да консумираме доста храна, се крие някакъв недостиг или остатък в нашата физиология. В моята процедура откривам това с рутинни проучвания. Когато открием повода, можем да я отстраним с храненето. Тогава терапиите могат доста сполучливо да се съчетават. Психотерапевтичното равнище несъмнено е значимо, само че дано постоянно да отчитаме и изискването, което доста пъти кондиционира нашето държание и физиология, и в частност – какво липсва и какво в това време е ненужно в нашия организъм. 

♥ Дефицитите при булимията

Много пъти зад булимичните епизоди стои недостиг на минерали. Ако храним детето с тестени произведения, с пица, пържени филийки и т. н., може да не му доближават значими, есенциални микронутриенти, витамини, минерали, есенциални други субстанции – като пигментни детайли и антиоксиданти. Тогава хубавичко реакция в тялото в действителност ще бъде да консумираме доста храна, освен като отговор на прочувствен проблем, а като действителна физиологична нужда да набавим даден нутриент. Защото в случай че изяждаме трета пица и липсва цинк да вземем за пример, ние ще желаеме и четвърта, тъй като организмът посредством количеството гони да набави качество – т.е. търси изчезналата субстанция в храна, която не е богата на тези микроелементи. 

Когато участват доста от другите макронутриенти, доста въглехидрати и мазнини, тогава относително тези микроелементи не доближават и колкото повече ядем, толкоз по не доближава от този детайл, който по този начин да се каже се изхабява в обмяната на останалите субстанции. 

Всичко това можем да установим с елементарни рутинни проучвания и да поправяме по простоват метод тогава, когато осигурим задоволителен набор от пълноценна храна. Трябва да можем да подсигуряваме дейно трите огромни групи нутриенти – белтъчини, мазнини, въглехидрати, само че от ефикасни и усвояеми източници. Тогава и витамините и минералите т. е. тези групи макронутриенти ще могат да бъдат ефикасни, да се усвояват и да бъдат действени в нашата обмяна. 

Ако употребяваме доста екстрахирани мазнини, изключително в случай че са термично обработени – олио, зехтин и други, тогава тези мастни вещества слепват цялата водоразтворима гама витамини и микроелементи, витамини от групата В, С, цинк, магнезий, калций и т. н. Тогава дори храната да е богата на тези микронутриенти, те не се усвояват. Ако вместо да ги даваме в този екстрахиран тип, поправяме и ги подсигуряваме посредством цялостни нутриенти – посредством песто от ядки, посредством авокадо, посредством скотски мазнини, които се съдържат в суровите скотски артикули – тогава тези микронутриенти се усвояват и няма да имаме недостиг. Тогава организмът няма да има физиологичния претекст да изисква прекомерно доста храна. 

♥ Анорексията и отводът на детето от храна

Анорексията, отводът на детето от храна (в превод от старогръцки „ анорексия “ безусловно значи липса на апетит), в действителност е първата реакция на всяко живо създание, когато има някакъв физиологичен, здравословен проблем. Никое болно животинче в природата няма да приема храна, когато е под стрес или когато има някакво остро заболяване. Ако детето има температура, то ще откаже храна, тъй като вътрешният доктор направлява организма да може да изхвърли отпадъчните субстанции, да се освободи от инфекцията. Ако е зараза на горните дихателни пътища, ще има тайни, кашлица, тайни от нослето и т. н. Ако е зараза на пикочните пътища, надлежно, ще има такива дизурични признаци. Ако е зает стомашно-чревният тракт, ще има повръщане. И всичко това са опити на тялото да освободи дадени субстанции. 

Ако нашето хранене регулярно води до там, че натрупва отпадъчни субстанции, тогава от време на време детето ще отхвърля храна, с цел да може организмът да се освободи от тях. И това е най-естествената и всъщност лечебна реакция на тялото, която би трябвало добре да разберем и да поправяме нейната причина, а не разследване. 

♥ Установяване на физиологичния проблем

Много пъти зад болести, девиантни държания или хранителни разстройства се крие елементарна, чиста физиологична причина. Когато изследваме по-широка биохимия в кръвната картина можем да установим тези дефицити. Задължително е да изследваме да вземем за пример витамин Д, витамин В 12, да проверим фолиевата киселина, да проверим желязото, да проверим паратхормон, който ще ни даде индикация за калций и т. н. Нужно е да поправяме с естествено хранене, което да обезпечи задоволително белтъчини. Белтъчини – една част от растителния свят като комбинирани зърнени и бобови варива, сурови ядки, само че също по този начин и животински артикули – целесъобразно без термична обработка, приготвени по обичайни предписания. Меса посредством сушене, мариноване, недопечен жълтък. 

Когато подсигуряваме това хранене, тогава по натурален и простоват път анорексията и булимията, тези страшни болести на нашето съвремие, елементарно могат да отшумят по най-естествения метод.

Автор доктор Георги Гайдурков, общопрактикуващ доктор, психолог, експерт по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на доктор Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Annie Spratt / Unsplash

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР