Не съм убеден, че чрез замазване на проблемите ще успеем

...
Не съм убеден, че чрез замазване на проблемите ще успеем
Коментари Харесай

Доц. Спас Ташев: Чрез замазване на проблемите едва ли ще придвижим отношенията с РСМ

" Не съм уверен, че посредством замазване на проблемите ще успеем да придвижим напред връзките ни със Северна Македония ".

Това мнение изрече пред БНР доцент доктор Спас Ташев от Българска академия на науките.

Според него е нужен добър разговор сред държавните управления на България и РСМ и всеки контакт сред тях е добре пристигнал.

" Трябва да се въоръжим с самообладание и да отстояваме националните си ползи , както са дефинирани с решенията на българското държавно управление, на Народното събрание и с документа, признат на КСНС. Рамката е от дълго време заложена и в случай че бъде спазена, няма да има проблем за България ", посочи той и акцентира, че има условия, сложени от София, които би трябвало да бъдат изпълнени от Скопие, едвам тогава ще може да бъде обсъждан вид за отдръпване на българското несъгласие за започване на договаряния с Европейски Съюз. 

По думите на доцент Ташев споменаването на правата на " македонското малцинство в България " от президента на РСМ Стево Пендаровски е провокация, която е била обсъждана в Скопие:

" Тази провокация се стартира като контрапункт и се опитва податливостта на българската а страна дали ще се подаде на този напън и ще стартира да дискутира тази тематика. Подобни внушения получиха заслужен отговор от президента Румен Радев, който сподели, че на територията на България човешките права са на база на самостоятелна основа и не се плануват общностни права ". 

Историкът изрече очакване основаването на работни групи да усъвършенства връзките сред двете страни.

Интервюто на Петър Волгин с доцент доктор Спас Ташев в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР