Не съм сигурен минава ли ден, без някой да изрече

...
Не съм сигурен минава ли ден, без някой да изрече
Коментари Харесай

Защо все си меним решенията

Не съм сигурен минава ли ден, без някой да изрече на глас, че не можем да я караме все по този начин – " от през днешния ден за на следващия ден ". Че няма по какъв начин нашата страна, нашето обитаемо място, нашето правораздаване, нашето обучение или опазване на здравето, нашите институции и каквото още се сетите " наше ", да се разсънват всяка заран с чувството, че не е имало никакво " през вчерашния ден ". Все едно, че не са били взети съответни решения, които сме длъжни да следваме; все едно, че правото не е универсална норма, а единствено волност на властта в сходство с добре познатия принцип в Османската империя " право съди, погрешно съди остарял кадия " (в взаимозависимост от променливата воля на падишаха).

Нима не наподобява повече от неестествено да вземем за пример властта оня ден да разгласи, че отново налива пари в спрения от самата нея план " Бургас Александруполис ", откакто би трябвало да е ясно, че българо-гръцко-руското сдружение няма да проработи? Освен в случай че (както в тази ситуация с " Белене " ) всичко не опира до двойни сметки или много комплицирано политическо презастраховане (пак според от нечия променлива воля).

Затова ние постоянно " строим " и " не строим ". Или по тъкмо: по едно и също време " строим и не строим " . И за задачата охраняваме " мочур ", представяйки го за " обект с национално значение ". Веднъж така, различен път – инак (пак според от конюнктурата).

По същия метод не търсим настоящо правораздаване, а избираме да реформираме самата (съдебна) промяна. Или всяка година променяме наредбите за медикаментите и потулваме проблемите в лечебните заведения, без да градим опазване на здравето.

Ала най-лошото е, че, увлечени от това преливане от пусто в празно, започваме да губим усета си за изясненост и разсъдителност, възприятието си за сдържаност. И още по-трагикомичното е, когато всичко в България силово се персонализира: от долу до горе, от предишното към сегашното, от цар Борис Три до Борисов Три (както на високо ниво се казва). Без да забравяме за гороломния смях на " индивида от народа " и персоналните " срещи " при Тодор Живков, чийто управнически модел въобще не е пропуснат.

Не настоявам, че нашенската политическа персонализация е необяснима – при неработещи добре институции, обричащи жителите на произвол, човек бива заставен да търси среща с " тялото на властта " и там да изложи болките си. Пък след това – каквото стане. А най-често става следното: височайшето " тяло " го приема, почесва се по главата и свива плещи, искайки да покаже, че нищо не може да се направи. От което и следва " нищо ".

***

Рефлекс на " тялото на властта ", така дългогодишен в политическите ни нрави , че не мога да не напомня една емблематична история, обвързвана с ръководството на Петко Каравелов. Дължим я на издирвателството на Антон Страшимиров, който като се изключи че е позабравен класик, е създател и на проникновени социално-психологически студии за българския темперамент (редно е да си спомним за него в тези дни, когато се навършват 80 години от гибелта му).

Та в книгата си " Реформатор " (Петко Каравелов. Психологичен етюд, 1934 г.), Антон Страшимиров споделя следното:

" Веднъж Петко Каравелов като министър-председател посетил Бургас. Тръгнали (по остарял турски обичай) представителите на еснафите на " поклонение и поплак ". Каравелов ги изслушвал в наличието на своите първи хора и си взимал бележки за недоволствата на пай хартия. А когато всичко свършило, той заговорил със своите хора за политика. После завил хартишките с бележките и с тях почнал да си чисти ушите. Един от хората извикал: " Господин министър-председателю, вие изхабите бележките с недоволствата на народа! " А Каравелов свил хартишката на топка и я хвърлил зад вратата. После отсякъл:

– Министър-председателят не е турски паша, че да му сервират недоволства за вряло-некипяло. Има в този момент Народно заседание, т.е. депутати, които съдят и нас, министрите. Оплакванията би трябвало да се насочат към тях. А хората аз ги изслушах – и сякаш си вземах бележки – единствено, с цел да ги зачета. "

Звучи брутално, но тъжното е, че Петко Каравелов е бил фактически прав. И проектирана с днешна дата тази преживелица звучи още по-угнетително и прискърбно. Без значение дали " тялото на властта " си води бележки за някаква " потребност ", или се лимитира само с възклицания.

В своята " Книга за българите ", а и в други студии, Страшимиров доразвива тези свои размишления в опит да формулира някаква доктрина на националния ни темперамент. Така стига до следните заключения:

До огромна степен, упорства той, всичко се дължи на южняшкия ни характер. На юг всичко е директно и незаобиколимо (неопосредено от институции, както бихме споделили днес).

За да потвърди изводите си, Антон Страшимиров се връща още по-назад във времето – към началото на Второто българско царство и една тирада на цар Асен, произнесена преди борбата за Амфиполи през 1195 година Става дума за фрагмент от хрониката на Никита Хониат, в която се цитира царското слово преди сражението с ромеите. Ясно е, че византийският хронист не е могъл да участва директно на словото, произнесено във вражия лагер. Ала речта, упорства Страшимиров, е много индивидуализирана, с цел да е директна небивалица. Затова, през думите на " тялото на властта ", се пробва да очертае казуса на българите.

А той, преди всичко, се свежда, до внезапната колебливост в настроенията им и непрекъснатите им съмнения, което идва да покаже, че " тяхната слабост не е в черепа и не е в гърдите, а е в мозъка на българина ".

Затуй и цар Асен упорства българите да не се доверяват непрекъснато на клюки. И въпреки да не е нужно да си запушват ушите, да помнят, че слухът лъже , даже когато приказва по-голямата част от народа. В множеството случаи е належащо всеки да сложи своето око за арбитър и тогава точно да одобри мълвата за същинска или да я зареже като лъжлива.

Оттук и " диагностицирането " на Антон Страшимиров най-общо се свежда до следното:

- Българският характер клони към разгорещеност: елементарно пламваме и бързо гаснем. Бързо губим интерес към общограждански инициативи. Тази национална сила е капиталът, който най-често ни липсва.

- Клоним и към лекомислена самоувереност. Неведнъж и не два пъти.

- Народи с такава двоякост в темперамента, упорства Антон Страшимиров, демонстрират колебливостта на двойствените натури: щом са пред риск, а не могат да измерят следствията от нужната решителна стъпка, те изпадат в колебание и волята им за деяние отслабва. Оттук и честото чувство за невъзможност.

И най-после, установи той, българите не са склонни към мистична замечтаност. В случая Страшимиров има поради не толкоз религиозността на българина, която е обособена тематика, колкото усета му за истината. " Нам не е потребна истината, написа той, за нас тя е отвлечена полезност, а не е изискване за по-съвършен живот ".

А там, където липсва истина, има очевиден недостиг на правдивост. Чудно ли е тогава за какво толкоз бързо меним решенията си.

" Дневник " пречатва текста от портала " Култура "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР