Не са много мините, от които можеш бързо да извадиш

...
Не са много мините, от които можеш бързо да извадиш
Коментари Харесай

Ценни метали за милиарди събират прах в умрелите телефони по света

Не са доста мините, от които можеш бързо да извадиш 100 тона злато, 500 тона сребро и 50 000 тона мед. Едно такова находище на скъпи метали има в... шкафовете по света, където стоят над 5 милиарда излезли от приложимост мобилни телефона, които не са дадени за преработване. Данните са на GSM Association.

Контекст : Повечето хора сменят мобилния си телефон на 2-3 години, а някои смарт устройства имат дори по-кратък потребен живот. След това постоянно ги държим " за запаса " или просто ги забравяме в някоя кутия с години. Междувременно, технологиите, вложени в тях, стават несъвместими с по-новите стандарти и по този начин, да вземем за пример, напълно използваемият 3G смарт телефон с Windows Mobile към този момент става единствено за декорация.
 Универсалното зарядно в Европейски Съюз към този момент е реалност и ще докара до спестяването на 11 000 тона боклуци
Универсалното зарядно в Европейски Съюз към този момент е реалност и ще докара до спестяването на 11 000 тона боклуци

" До две години всички телефони ще са с единно зарядно ", разяснява някогашният министър по европейските въпроси Гергана Паси

В същото време, дори в най-простите устройства се влагат скъпи метали, чиито рандеман и преправка костват скъпо, нанасят вреди на околната среда и в последна сметка изчерпват запасите на планетата ни.
 Криза на пазара на смарт телефони: спадът продължава
Криза на пазара на смарт телефони: спадът продължава

Акциите на най-големия в света производител на чипове за мобилни телефони се сринаха

Детайли : 12 от водещите оператори по света, измежду които - BT Group, Orange и Telefonica, ще обединят напъните си в границите на огромен план за допустимо минимум устройства да отиват на боклука без вложените в тях материали да се оползотворяват.
До 2030 година събраните от потребителите остарели устройства би трябвало да подхождат като брой на най-малко 20% от новопродадените. Отново до 2030 година 100% от събраните остарели устройства би трябвало да се поправят, преупотребяват или да се рециклират отговорно от сътрудници на телекомите за нищо скъпо да не отива на сметището.
Цифром и словом : Според GSMA преработването на всички изоставени смарт телефони може да донесе злато, паладий, сребро, мед, редки метали и минерали за 8 милиарда $, както и задоволително кобалт за батериите на 10 млн. електрическия автомобил.

От друга страна : От екологична и финансова (за телекомите) позиция, това незабавно да връщаме за преработване остарелия си смарт телефон звучи прелестно, само че доста консуматори не са склонни на това по няколко аргументи:
На старите устройства имат фотоси и видеа, които са им скъпи, а решенията за прекачване на наличие или изискват заплащане на месечна такса (облачно пространство), или изискват избрани механически знания (директните Wi-Fi прехвърляния на информация); Излезлите от приложимост смарт телефони са цялостни с персонална информация и са нужни гаранции, че тя няма да попадне в непознати ръце - а прекомерно малко консуматори знаят по какъв начин изцяло да изчистят устройството си; Най-тривиалното - постоянно е добре човек да има авариен вид. Съвременните смарт телефони са доста комплицирани устройства с голям брой системи, които могат да се повредят. Докато скъпата джаджа е на ремонт, няма по какъв начин да останете без връзка с околния свят.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР