Не повече от 8000 души ще се възползват от отпадането

...
Не повече от 8000 души ще се възползват от отпадането
Коментари Харесай

НОИ със страхотна новина за 8000 пенсионери, за тях пада...

Не повече от 8000 души ще се възползват от отпадането на оптималния размер на новоотпуснатите пенсии.
Към момента има към 55 000 пенсионери с пенсии, на които е комплициран таван от 910 лева Съгласно наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване, от 1 юли 2019 година техните пенсии ще се усилят до 1040 лева Това се равнява на 40 на 100 от оптималния застрахователен приход за актуалната година. От тях, към 25 000 души ще получат действителните си размери, а останалите близо 30 000 ще останат лимитирани на 1040 лева, оповестиха от Национален осигурителен институт.


Как се дефинира пенсията от 2019-а

Плавно нарастват изискуемите възраст и застрахователен стаж за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

За дамите се изискват навършена възраст 61 години и 4 месеца и застрахователен стаж - 35 години и 8 месеца, а за мъжете - навършена възраст 64 години и 2 месеца и застрахователен стаж - 38 години и 8 месеца.

Хората, които не дават отговор на изискванията за нужния стаж, през 2019 година могат да се пенсионират при навършване на възраст 66 години и 4 месеца за дамите и мъжете, в случай че имат минимум 15 години автентичен застрахователен стаж.

През 2019 година ще има промени в метода за пресмятане на самостоятелния коефициент на хората, който взе участие в пенсионната формула при установяване размера на тяхната пенсия. За пенсиите, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 година, при установяване на самостоятелния коефициент няма да взе участие осигурителният приход на хората за интервала от три поредни години от последните 15 години застрахователен стаж до 1 януари 1997 година

Индивидуалният коефициент ще се пресмята единствено от осигурителния приход за интервалите след 31 декември 1996 година до датата на разпределяне на пенсията. Когато обаче лицето няма застрахователен приход след 31 декември 1996 година, е планувано, че самостоятелният коефициент се пресмята по досегашния ред от осигурителния му приход за интервал от три поредни години от последните 15 години застрахователен стаж до 1 януари 1997 година по негов избор. В случаите, когато осигурителният приход на лицето до 1 януари 1997 година е за интервал, по-малък от три години, самостоятелният коефициент се пресмята от този приход.

Ще има ли смяна в броя на пенсионерите

Очакванията въз основата на трендовете са, че през идващите 2 години броят на новоотпуснатите пенсии няма да нараства. През 2017 година броят на пенсионерите е бил към 2 170 000 души, с малко повече от 12 000 души по-малко по отношение на година по-рано. Така е и във връзка с пенсиите - при към 2 608 000 през 2016 година, към края на 2017 година са изплащани близо 2 558 000 пенсии. Новоотпуснатите пенсии също понижават - от малко над 107 хиляди през 2015 година и 2016 година, през 2017 година са отпуснати малко над 97 хиляди пенсии.

Кой и по какъв начин ще се удостоверява преди пенсиониране

В общия случай за отпущането на една пенсия за трудова активност са нужни данни както за осигурителния приход, по този начин и за осигурителния стаж на заявителя.
От 1 януари 2019 година отпада условието за показване на документ за осигурителния приход за трите най-хубави поредни години преди 01.01.1997 година, заради това че самостоятелният коефициент на лицето ще се дефинира само от осигурителния му приход за времето след тази дата. Тези данни за обезпечените се подават от осигурителите в Регистъра на обезпечените лица (РОЛ), от който Национален осигурителен институт и Национална агенция за приходите могат служебно да ги употребяват. Когато данните в регистъра са правилни и цялостни, няма потребност от в допълнение засвидетелствуване на осигурителния приход с различен документ.

Осигурените имат опция чрез личен идентификационен код (ПИК) на една от двете институции да ревизират когато и да е осигурителните си данни в РОЛ и могат да сезират работодателя си при неналичието или съществуването на неправилност на данните.

Национален осигурителен институт има право да контактува непосредствено с осигурителите и при нужда да изисква служебно от тях издаването на нужния за съответния случай документ, когато има изчезнали или неточни данни или следва да се показа спомагателна информация. Така на процедура не се постанова удостоверяването им на книжен притежател от заявителя.

Осигурителният институт акцентира, че за установяване на правото и размера на пенсията се зачита целият застрахователен стаж на лицата. Той се удостоверява както с данните от РОЛ, по този начин и с трудови, служебни и осигурителни книжки и/или с документ по избран пример. Това значи, че осигурителният стаж, с изключение на когато е полаган при изискванията на първа или второкласен труд, може да бъде зачетен по данни от регистъра за интервала след 31.12.1996 година
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР