Не пасажери с куфари, а фенове на киното се стекоха

...
Не пасажери с куфари, а фенове на киното се стекоха
Коментари Харесай

Литовци гледаха "Паразит" на летището

Не пасажери с куфари, а почитатели на киното се стекоха на основното литовско интернационално летище за киновечер на колела. Организаторите на интернационалния кино фестивал във Вилнюс обединиха старания с управата на аерогарата, с цел да осъществят концепцията си. В сянката са на самолетите, приземени поради COVID-19, на екран с размерите на пететажна постройка бе прожектиран " Паразит ". 

Мерките за обществено разграничаване бяха прецизно спазвани при прожекцията на отличения с " Оскар "  южнокорейски филм. На летището бяха паркирани към 150 автомобила на разстояние минимум два метра, като във всяко транспортно средство се допускаха най-много двама души. 

" Чувствах се по едно и също време необичайно и разчувствана, когато видях залеза, огромния екран и самолетите в близост ", показа 24-годишната Джолита Вайткуте. " Не можем да се любуваме на полети или на кино сега, само че довечера имаме и двете по едно и също време ".

Миналата година летището във Вилнюс е обслужило пет милиона пасажери, само че в този момент е злокобно празно, откакто от средата на март балтийската страна наложи обсада. Въпреки че някои пътнически полети ще бъдат обновени от 10 май, основателят на аерокиното Алгирдас Рамаска съобщи, че чака прожекциите да продължат. Литва е измежду първите членки на Европейски Съюз, които започнаха да подвигат рестриктивните мерки. Страната към този момент отвори своите магазини, библиотеки, както ресторанти и кафенета навън. Кметът на Вилнюс Ремиджиус Симасиус даже предложи на заведенията безплатно прилагане на публични пространства, като съобщи, че желае столицата да се трансформира в " едно гигантско кафене навън ".

Във Франция пък стопаните на парижкия киносалон La Clef взеха решение да борят обществената изолираност, като прожектират филми върху фасадата на прилежаща жилищна постройка. Възможността за гратис кино бе предоставена на жителите от Пети регион на френската столица. Един от първите филми, на който се любуваха жителите на парижкия квартал, беше уестърнът от 1955 „ Шериф без значка “ с присъединяване на Кърк Дъглас.

„ Казахме си: „ Ако не можем към този момент да излъчваме филми за феновете в киното, дано излезем отвън него и да покажем филмите навън. Почувствахме желанието на хората от квартала да се организира някакво събитие, тъй като не ни остана нищо. Улиците са празни, доста е тъжно “, съобщи основателят Дерек Улфендън.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР