Не оценявате достатъчно Земята? Замислете се за всички ужасяващи екзопланети,

...
Не оценявате достатъчно Земята? Замислете се за всички ужасяващи екзопланети,
Коментари Харесай

На тази огнена екзопланета валят скали и бушуват свръхзвукови ветрове

Не оценявате задоволително Земята? Замислете се за всички ужасяващи екзопланети, съществуващи отвън Слънчевата система. Да вземем за образец K2-141b – огнена планета, изпълнена с лава, върху която валят скали.

Екип от откриватели, ръководени от докторанта Тю Джанг Нгуен от Йоркския университет, организират компютърни симулации, с цел да предскажат изискванията и времето на тази рискова планета с размерите на земята. K2-141b има неприятният шанс да се намира покрай своята звезда. Освен това е насочена по този начин, че 2/3 от нея е изложена на непрекъсната светлина, до момента в който останалата част – тъне в студен мрак.

На планетата има океан от магма, достигащ до 100 км дълбочина, а на повърхността ѝ бушуват свръхзвукови ветрове със скорост към 5000 км/ч.

„ Всички скалисти планети, в това число Земята, стартират като разтопени светове, само че след това бързо се охлаждат и втърдяват. Лава планетите ни дават необичаен взор към този стадий от планетарната еволюция “, споделя планетарният академик Николас Коуън от университета „ Макгил “.

Според компютърните симулации на K2-141b валят скали. „ Минералните пари, формирани от изпарена канара, се измиват върху студената нощна страна от свръхзвукови ветрове, а камъните „ валят “ назад в океана от магма. Получените течения се връщат назад към горещата дневна страна на екзопланетата, където скалата още веднъж се изпарява.

И въпреки всичко цикълът на K2-141b не е толкоз постоянен, колкото този на Земята, споделят учените. Те предвиждат, че минералният състав ще се промени с течение на времето - и в последна сметка повърхността и атмосферата на K2-141b ще се трансформират.

Изследването е оповестено в Royal Astronomical Society.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР