Не отговарят на истината като Сдружение за достъпна и качествена

...
Не отговарят на истината като Сдружение за достъпна и качествена
Коментари Харесай

Млекопреработвателите възмутени от черната кампания срещу качеството на сиренето

Не дават отговор на истината като " Сдружение за налична и качествена храна " да вземем за пример, които излизат с данни за злоупотреби като огромен % вода в сирене и кашкавал , както и случаи, в които козе или овче сирене съдържа най-вече краве мляко. В разследване на тези изявления, съгласно които единствено едно от най-скъпите овчи сирена е фактически овче,. В следствие при два продукта - на " Маджаров " и " Саяна " бе установено съществуване на краве мляко.

" Браншът е единен към това, че са погрешни изнесените в последния над месец данни и информации по отношение на качеството на млечните артикули и в частност овчите кашкавали и сирена, че при над 90% от взетите проби има разминавания в състава ", отсече на конференция в Българска телеграфна агенция Димитър Зоров , ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Подобни дезинформации и " изтичане на мръсотия " уронвали престижа на един потвърден отрасъл, отсече той. Освен това - след 5-годишна битка българското сирене получили название за генезис, а в този момент се злепоставят компании производители.

" Не сме срещу потребителските организации, тъй като би трябвало да работим за все по-качествени артикули, само че, когато се вършат такива проучвания, би трябвало да бъде осведомен браншът и БАБХ, която е единственият оторизиран орган да прави такива проучвания . "

Според Зоров има и несъвестни производители, само че в огромната си част браншът не е подобен.
 БАБХ търси овчето мляко в овчето сирене
БАБХ търси овчето мляко в овчето сирене

Открито е в едно от пет

Според Юлия Маджарова , млекопреработвател, в фамилната им компания качеството било издигнато в фетиш и за първи път от 40 години получавали обвинявания, че работят с некачествени артикули, а компанията е измежду първите, въвели нови технологии и стандарти.

На конференцията участва и изпълнителният шеф на БАБХ доктор Светлозар Патарински, който акцентира - напоследък се води акция срещу продуктите от овче мляко . Още в първия работен ден след излизането на изследването БАБХ да даде наличните материали. " Бяха ни предоставени едни протоколи за изпитване с непълна информация. По отношение на поръчките за проучвания също не са ни предоставени. Отговори по какъв начин са взимани пробите няма. "

И още - предоставена била касова записка за закупуване на 30 продукта от 14 юни, а пробите били правени от 10 до 21 август, а информирането на БАБХ за резултатите се е случило на 23 септември.

" Лабораторията е акредитирана, ние не слагаме под подозрение резултатите. Но методът на добиване, който е употребен там, не дава конкретика ", уточни на собствен ред зам.-шефът на БАБХ доктор Галя Викьова .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР