Не ни устройва отварянето на мярката, която обслужва само големите

...
Не ни устройва отварянето на мярката, която обслужва само големите
Коментари Харесай

Мариана Милтенова: Без подкрепа за малките фирми след 10 години няма да ядем български плодове и зеленчуци

Не ни устройва отварянето на мярката , която обслужва единствено огромните индустриалните стопанства, тя се отвори преждевременно в края на предходното държавно управление, което приказва, че е трябвало да бъдат задоволени ползите на избран кръг едри аграрни холдинги “, сподели пред БНР Мариана Милтенова, ръководител на Националния съюз на градинарите. Тя разяснява за срещата със служебния министър на земеделието, от която са очаквали да бъде спрян приемът по капиталовата мярка, само че са получили единствено заричане за удължение на периода.
Мярка 4.1 е за рационализация на земеделието , като общата сума за това е половин милиард лв. евросредства.

„ Тази голяма сума е заложена по размер 4.1, като тези средства би трябвало да бъдат разпределени за планове, подадени в интервала от 19 април - 23 юли тази година . В този интервал земеделските производители са към този момент на полето и нямат време да аплайват по тази мярка, която ще се отвори единствено един път “, разяснява още в „ Преди всички “ Милтенова.

По думите ѝ има извънредно тежки проблеми в бранш плодове и зеленчуци .

„ Много административни проблеми, с водоснабдяването, с работната ръка, с реализацията на продукцията на пазара, контактът с комерсиалните вериги. Тези въпроси ги слагаме повече от 10 години и решение на тези проблеми няма. Липсата на работна ръка довежда до понижаване на обработваемите площи и оттова на количествата на плодовете и зеленчуците в България. Свива се и производството на пипер, разясни специалистът. И даде още образци:

" През 1998 година България създава 470 хиляди тона домати, а в този момент са 148 хиляди през 2018 година, площите са на понижени пет-шест пъти. Преди 90-а година България е произвеждала 40 пъти повече домати, в сравнение с са и били потребни и всичко е било за експорт “, описа още ръководителят на Националния съюз на градинарите.

Според Милтенова служебният кабинет би трябвало да направи някаква бърза и скоростна поддръжка на дребните и фамилни компании, в противоположен случай бизнесът в бранш плодове и зеленчуци до 10-15 години ще се унищожи.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР