Не, не е Планета Девет, но обектът представлява значимо откритие.

...
Не, не е Планета Девет, но обектът представлява значимо откритие.
Коментари Харесай

Астрономите откриха гигантски обект в края на Слънчевата система

Не, не е Планета Девет, само че обектът съставлява значимо изобретение. Откривателите са го нарекли ДийДий (DeeDee), което идва от „ Distant Dwarf “ (от англ. „ далечно джудже “, бел. ред.). Въпреки че е видян за първи път в края на 2016 година, тогава не е известно съвсем нищо за физичната му конструкция. Сега към този момент данните от обсерваторията ALMA в пустинята Атакама разкриват нови елементи за ДийДий. Обектът се оказва даже по-голям от първичните прогнози на учените.

Новите данни разкриват, че размерът на ДийДий възлиза на към две трети от размера на Церес, планетата джудже, която носи славата на най-големия обект в астероидния пояс. ДийДий същи има масата да бъде сферична, тъй че може и да попадне в класификацията за планета джудже, макар че астрономите още не бързат да я назовават публично по този начин.

ДийДий се намира почти на 92 астрономически единици или към 137 милиарда километра от Слънцето в края на Слънчевата система. Слънчевата светлина пътува към 13 часа, с цел да доближи до ДийДий, което значи, че тя е вторият след Ерис прочут най-отдалечен транс-Нептунов обект в орбита към Слънцето. ДийДий прави една обиколка към Слънцето за 1100 години.

Забелязването на този далечен комшия на мистериозната Девета Планета единствено акцентира какъв брой доста незнайни има към момента даже „ тук “ в нашата Слънчева система. „ Далеч оттатък Плутон е район, който е изненадващо богат на планетарни тела “, споделя водещият откривател в изследването Дейвид Гердес. „ Някои са много дребни, само че други съперничат по размери на Плутон, даже може да са по-големи. “

Планетарни обекти като ДийДий съставляват най-хубавите улики за разбирането на процесите по образуването на планетите в Слънчевата система.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР