Не можем да стоим с широко затворени очи. Всеки трябва

...
Не можем да стоим с широко затворени очи. Всеки трябва
Коментари Харесай

Мария Габриел: Да чуем тихия вик на жертвите на домашно насилие

Не можем да стоим с необятно затворени очи. Всеки би трябвало да чуе тихия зов на жертвите на домашно принуждение. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която откри провеждащата се в София кръгла маса на тематика „ Мерки за битката с домашно принуждение и принуждение учредено на пола в България “, проведена от Фондация „ Асоциация Анимус “.

" Тъжен факт е, че всяка трета жена е била обект на физическо или полово принуждение, най-много от своя съкровен сътрудник. Около 20% от дамите в Европейски Съюз са били жертви най-малко един път ", вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, която откри форума. Тя добави, че съгласно статистиката случаите на подадени сигнали са се нараснали по време на пандемията от COVID-19.

„ Домашното принуждение е камшик, който разрушава човешки ориси и лишава човешки животи “, съобщи Габриел. Тя акцентира, че тематиката би трябвало да стои високо в дневния ред на обществото и институциите, да се работи върху нея на всички равнища, с цел да може отрицателните статистиките да бъдат преодолени.  

Почти всяка десета българка споделя за физическо принуждение и закани, съобщи общественият министър Иванка Шалапатова по време на полемика на тематика „ Мерки за битката с домашно принуждение и принуждение, учредено на пола, в България “.  

По данни на министерството една трета от българите (около 34 на сто) се дефинират като жертви на принуждение, сподели още министърката. По думите на Шалапатова първата крачка на смяната би трябвало да пристигна от обществото, което би трябвало да демонстрира нулева социална приемливост към насилието. Няма официално опрощение да не се помогне на жертвата, акцентира тя. Шалапатова добави, че домашното принуждение не е частен проблем. 

По време на полемиката се разяснява и Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашно принуждение, на който следва разискване на второ четене в Народното събрание и се регистрира напредъкът от срещата от 15 март 2023 година, когато Неправителствени организации коалиция от 37 организации „ Заедно против насилието “, по самодейност на Фондация " Будителките " *, връчи апел на народните представители за приемане на ЗИД към ЗЗДН.  

 

*Фондация " Будителките " е създател и основен мотор на най-голямата общественост на жертви на домашно принуждение и принуждение, учредено на пола,  " Не си сама - Заедно против насилието " и дело на екипа, който стои зад обичания уебсайт - Момичетата от града.
 Една трета от младите мъже в Германия считат, че насилието против дами е задоволително
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР