"Не можем да отговорим как ще гласуват хора под карантина

...
"Не можем да отговорим как ще гласуват хора под карантина
Коментари Харесай

Изборите може да бъдат отложени с два месеца

"Не можем да отговорим по какъв начин ще гласоподават хора под карантина към този момент. Ще се смисли за това, в случай че пандемичната конюнктура продължи. " Това сподели представителят на Централната изборна комисия Таня Цанева.

"Според Изборния кодекс с преносими урни могат да гласоподават единствено хора с трайни увреждания. Коронавирус не е такова увреждане. Ще се мисли, въпреки всичко имаме много време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развиване на пандемията. Надяваме се, че ще е отшумяла до тогава ", уточни Цанева пред bTV.

Според нея има опция, в случай че не се усъвършенства обстановката, да има отсрочване на изборите с до два месеца. "Но това е компетентност на президента. Датата може да варира в границите на 2 месеца или тези през март да се реалокират най-късно в края на май ", изясни представителят на ЦИК.

Цанева призна, че може да има и проблем с набиране на членове на Секционните изборни комисии поради страха от ковид.

Има опция изборният ден да стартира с два часа по-рано или в 5 сутринта, с цел да се избегне скупчването на хора. Машините за гласоподаване ще са 9600 за към 300 гласоподаватели. Няма да се подменят при щета в изборния ден, тъй като са програмирани за избраната секция. Гласуването в чужбина ще бъде решено по отношение на подадените заявки и там, където е нужно, от позволението на дадената страна, което ще зависи и от ситуацията.

Очаква се да стартира и имунизация обаче, надява се представителят на ЦИК, което може да ограничи пандемията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР