Не можем да отговорим как ще гласуват хора под карантина

...
Не можем да отговорим как ще гласуват хора под карантина
Коментари Харесай

ЦИК: Не можем да кажем как ще гласуват хора под карантина

Не можем да отговорим по какъв начин ще гласоподават хора под карантина към този момент, ще се смисли за това, ако пандемичната конюнктура продължи. Това сподели представителят на ЦИК Таня Цанева пред „ Тази заран “ по

“Според Изборния кодекс с преносими урни могат да гласоподават единствено хора с трайни увреждания. COVID не е такова увреждане, ще се мисли, все отново имаме много време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развиване на пандемията, надяваме се, че ще е отшумяла до роба “, обясни тя.

Според нея има опция, ако не се усъвършенства обстановката, да има анулация с до два месеца на изборите: „ Но това е компетентност на президента, датата може да варира в рамките на 2 месеца или тези през март да се реалокират най-късно в края на май.

Тя призна, че може да има и проблем с набиране на членове на Секционни изборни комисии поради страха от ковид, но и добави, че има време до март месец.

Освен това Цанева изясни, че има опция изборният ден да стартира по-рано с два часа или в 5 сутринта, за да се избегне скупчването на хора.

Машините за гласоподаване ще са 9600 за около 300 избиратели. Няма да се подменят при щета в изборния ден, защото са програмирани за избраната секция. Гласуването в чужбина ще бъде решено по отношение на подадените заявки и там, където е нужно, от позволението на дадената страна, което ще зависи и от ситуацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР