"Не можем да мислим само от перспективата на полагане на

...
"Не можем да мислим само от перспективата на полагане на
Коментари Харесай

Не може да се мисли само за полагане на тръби и на асфалт, подчерта президентът

"Не можем да мислим единствено от вероятността на полагане на тръби и на асфалт. Да, инфраструктурата е значима, само че в случай че желаеме да имаме стопанска система на бъдещето, ние би трябвало да вложим в научна и просветителна съгласуваност. Идеята е младежите да търсят общо бъдеще на база на общи научни планове. " Това сподели пред публицисти президентът Румен Радев, който е в Естония по отношение на самодейността за районно съдействие "Три морета ". България поема нейното председателство.

"Инфраструктурната съгласуваност не е цел, а средство за реализиране на задачата – висок резистентен стопански напредък и подобен витален стандарт с развитите европейски страни, в границите на преход към зелена и цифрова стопанска система ", акцентира президентът. По думите му, младите експерти и откриватели от района би трябвало да могат дружно да работят по разнообразни планове.

Радев означи и че географският обсег на "Три морета " би трябвало да се разшири и България да не остава в периферията. По думите му водачите на Гърция и Кипър са изразили предпочитание да се включат.

По мотив рецензиите, че Съединените щати употребяват самодейността, с цел да засилят въздействието си в Европа, президентът посочи, че няма нищо неприятно в това да имаме автомагистрала "Черно море ", по-скоро да имаме автомагистрала "Виа Карпатиа " и със средства извън да се построи тунелът под Петрохан. "Всички имаме полза от действителна диверсификация. В капиталовия фонд Полша има по-сериозен принос - 500 млн. евро. За България и другите страни минимумът е 20 млн. евро. Съединени американски щати са подготвени да дадат 1 милиарда $, в случай че всички останали дадат принос към общия капиталов фонд. Това е сериозно малко на фона на всички планове, само че занапред ще се търсят средства ", добави Радев.

От 19 до 21 октомври президентът Румен Радев ще бъде на публично посещаване в Естония по покана на своята естонска сътрудник - президентът Керсти Калюлайд.

На 19 октомври Радев ще взе участие в срещата на върха на самодейността за районно съдействие „ Три морета “. По време на форума българският държавен глава ще одобри семейството на самодейността от естонската страна.

Инициативата е основана през 2015 година и сплотява 12 европейски страни, ситуирани сред Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е посредством взаимни планове да се насърчи съдействието за инфраструктурна, цифрова и енергийна съгласуваност, за реализиране на резистентност и стопански напредък. Домакин на срещата на върха в Талин е президентът Керсти Калюлайд, като тази година множеството от държавните глави от страните участнички ще се включат отдалечено. Участие посредством конферентна връзка са удостоверили и президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия Маргрете Вестагер.

По време на форума представителите на страните ще очертаят напредъка си по самодейността „ Три морета “, както и визията си за развиване на районната платформа в бъдеще и нейния капиталов фонд.

На 20 и 21 октомври ще се състои публично двустранно посещаване на българския държавен глава Румен Радев в Естония. На 20 октомври той и неговата брачна половинка Десислава Радева ще бъдат посрещнати с публична гала от президента Керсти Калюлайд и нейния брачен партньор Георги-Рене Максимовски. Румен Радев и Керсти Калюлайд ще проведат среща на четири очи, както и пленарни диалози сред двете делегации. Двамата президенти ще дадат взаимна конференция.

В рамките на визитата си в Талин президентът Румен Радев ще се срещне с министър-председателя на Естония Юрий Ратас и ръководителя на естонския парламент Хен Полуаас.

По време на формалната аудиенция българският държавен глава ще посети и Центъра за върхови достижения за киберотбрана на НАТО, ситуиран в Талин. Организацията, акредитирана към Алианса, е учредена през 2008 година в поддръжка на страните-членки с експертиза в региона на киберотбраната в областта на технологиите, тактиките, интервенциите.

Румен Радев ще посети и новаторския център „ е-Естония “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР