Не можех да повярвам, че тези хора трябва да са

...
Не можех да повярвам, че тези хора трябва да са
Коментари Харесай

Коронавирусът и бежанците – извънредно положение, локдаун, прецакано положение!

Не можех да допускам, че тези хора би трябвало да са хората, които да са национално виновни за всички наши бъдещи решения като страна. Тези думи изрече служебният министър на стопанската система Кирил Петков. И ги изрече, по какъв начин на Консултативния съвет по национална сигурност, събран поради разгръщащите се рецесии с ковид и бежанците от Афганистан, най-важното за Движение за права и свободи, ГЕРБ и " ИТН " е поданството му.

Това е единствено един от към този момент множеството образци какъв брой костват така наречен национални избраници. Още по-жесток образец е по какъв начин имаше най-много 50-тина депутати през вчерашния ден (18 август) тъкмо когато се обсъждаше в Народното събрание поради ковид! Отдавна е казано – Съединението прави силата. В България не сме виждали съединяване от 1886 година!

При това състояние към този момент няма метод да не се замисли човек тези хора в Народното събрание осъзнават ли какво става? Осъзнават ли какви са целите в действителност? Осъзнават ли какво е приоритет? Непосредствената опасност за здравето на нацията Е ПРИОРИТЕТ! Непосредствената опасност за сигурността на нацията Е ПРИОРИТЕТ! Тези два целта сигурно не съответстват с по-дългосрочни промени като правосъдната, здравната, просветителната, които са определящи за бъдещето ни, само че въпросът в този момент е кое е по-важно.

Съвсем неотдавна участвах в игра, която беше следната – намирате се на яхта в Тихия океан, най-близкия бряг е на към 1000 морски благи от вас, яхтата потъва. Успявате да се спасите, като се качвате в дребна, само че здрава гумена лодка и можете да вземете 15 предмета, които най-общо казано бяха разграничени в 2 категории – храна, питейна вода и предмети, с които ще можете да подадете сигнал да ви спасят. Кое ще вземете първо? Е оказа се, че най-правилно е първо да вземете предметите, с които можете да подадете сигнал за помощ! Тоест, методът е, че най-големият късмет да се спасите е да съумеете да обърнете внимание на някой, че имате потребност от помощ, а не да вземете храна и вода и да се надявате, че ще изплувате 1000 морски благи и сами ще се спасите! Но би трябвало да се поогледате малко и да помислите, та да се сетите.

Подобно в този момент е ситуацията и с разрастващите се рецесии. Избраните да ги вземат решение вършат всичко друго, само че не и да мислят по какъв начин да ги решат, кое е приоритет, с цел да се стигне до осъществяване на решението. Не се поема никаква отговорност, няма съответни проекти, всичко се размива. А занапред ще става по-лошо – с ковид, с Афганистан.

Считам, че за ковид изтървахме всички влакове. Абсолютно никаква държавна политика за ефикасна имунизационна акция нямаше. В момента това ни е оръжието – не е 100% дейно, не е безусловно постоянно и при безусловно всички случаи безвредно, само че е в пъти, в пъти, в пъти, в пъти, в пъти, в пъти по-добре, в сравнение с без ваксина против ковид. С ваксина шансът да свършиш в болница или в ковчег понижава фрапантно – толкоз е просто! Колективен имунитет най-вероятно няма да има, само че в случай че умиращите и приетите в болница намалеят, това е триумф - за какво се отхвърляме от него, за какво?! Това не беше задоволително добре обяснено и наложено, повтаряно, потретвано, подесетвано, тъй като няма политическа воля – 80% от българите не са имунизирани и е очевидно, че разчитат " да не им се случи " или " ще го мислят, като им пристигна до главата " т.е. сигурна рецепта за величествен неуспех. Дали ще е Бойко Борисов или Румен Радев, що се отнася до публичното събуждане резултатът е еднакъв. И не, не е имало толкоз по-велико равнище на имунизация при Борисов – с цел да можеше в този момент да сме на високи, като в Европа равнища! По негово време говорехме по какъв начин би трябвало да има по 50 – 100 000 имунизирани дневно, а единствено в ЕДИН ДЕН стигнахме 38 000 – през другите дни не бяхме даже покрай това! А думите на проф. Андрей Чорбанов по какъв начин си имало талази на всички места без значение от равнището на имунизацията, ще ги разясня по този начин - да погледнем при тези талази какъв брой претрупани са здравните системи там, където има повече имунизирани и там, където няма. Всичко това нямаше да го обсъждаме, в случай че имахме точна статистика и непрекъснатото ѝ възобновяване, повторение, потретване, подесетване - какъв брой имунизирани са се заразили, какъв брой са отишли в болница, какъв брой неимунизирани са се заразили, какъв брой са отишли в болница, какъв брой преболедували отново боледуват и какъв брой от тях са в болница!



Също през вчерашния ден, просветителният министър проф. Николай Денков даде образец – в Испания има голям брой имунизирани, тъй като публичното схващане е според, че по този начин се пазят уязвимите. Ваксинираш се, с цел да пазиш различен. Не си лакомец, показваш социална мисъл, мисъл за другия, за всички. В България е противоположното – който желае да се пази, да се имунизира. Сам. Нищо, че като си имунизиран, няма да товариш здравната система по този начин, че да не колабира и да би трябвало да се затваряме. Ти си страхливец, промит ти е мозъкът, слагай си там парцали на муцуната и до момента в който спиш. Като оня популярен образец с маските – не разбрахме, че като ги носим, пазим другите, а другите като ги носят, пазят нас и по този начин се пазим всички!

За бежанците от Афганистан – оградата на Валери Симеонов да ни е яка! Само дето даже Великата китайска стена не е спряла монголските нашественици в Китай. Така че е ясно – и тук методът би трябвало да е доста по-различен, да се търсят взаимни начинания със прилежащи страни и да се изследва и вземе най-хубавото от гръцкия опит, което е допустимо за нашенското сходство на държавни благоприятни условия. Засега – нищо такова!

Понеже всичко почва от ден на ден да замязва на призрачен подбив, може би решението е следното – по този начин да потъмночервенеем с корона, че да затворим всичко, в това число за бежанците. Не че можем, само че пък постоянно бихме могли да помолим Ердоган, като обещаем да върнем Бойко Борисов да поуправлява няколко месеца!

Във времена на рецесия си личи кой какъв брой коства. Във времена на рецесия се раждат и водачи. Но най-много, във времена на рецесия страдаме. С метода " всеки за себе си " в България има да страдаме доста! Кога ще разберем, че би трябвало да го променим?!

Автор: Ивайло Ачев

Още от АКТУАЛНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР