Не може за кратък срок от време да се даде

...
Не може за кратък срок от време да се даде
Коментари Харесай

Проф. Стоилова: Sars-CoV-2 не се вписва в общата характеристика на респираторните вируси

„ Не може за къс период от време да се даде отговор на въпроса къде и по кое време се появява едно ново инфекциозно заболяване. Десетилетия даже са нужни, с цел да се изградят теории и от научната общественост да се одобри една ... Има късен старт на изследването, закъснение с година. Ограничената наличността на ранни проби е проблем за определяне на произхода на Sars-CoV-2 “. Това сподели пред БНР проф. Йорданка Стоилова, началник на Българското научно сдружение по епидемиология и народен съветник по епидемиология на инфекциозните заболявания. 

По думите ѝ проучванията би трябвало да се вършат на терен

„ Като че ли няма особена изясненост от данните, събирани в Китай... Първото нещо, което би трябвало да бъде проверявано, е, че това е естествена зоонозна трансмисия. Има налице и сериозен мотив - липсва някакво звено, това е междинният гостоприемник. Това е озадачаващо, че няма лабораторни доказателства за съществуване на този вирус в междинните гостоприемници “. 

В предаването „ Събота 150 “ проф. Стоилова добави: 

Не се изключва опцията за човешка неточност . Този вирус има най-интензивния механизъм на предаване, държи се изключително, вирулентността му е огромна, няма сезонност, визира всички органи и системи, има дълъг постковид синдром. Този вирус не се вписва в общата характерност на респираторните вируси . Но в историята няма пандемии, които да са излезли от лабораторните проучвания “. 



Световната здравна организация разгласява дълго чакания отчет по тематиката . След теренна работа в Ухан при започване на тази година учените дефинират като най-вероятна опцията вирусът да е зародил в прилепите и да е достигнал индивида посредством междинно звено - друго животно, в което болестта е мутирала до първичния ѝ вид, засягащ хората. Като  „ извънредно невероятна “ беше избрана друга доктрина, известна измежду епидемиолози в целия свят - че вирусът е лабораторно създаден и е изминал , инцидентно или съзнателно, от лаборатория в Ухан, за която е известно, че е съхранявала голям брой коронавирусни варианти. 

Ръководителят на екипа Петер Ван Ембарек призна: 

Имахме достъп до доста данни, само че несъмнено, срещнахме и компликации да стигнем до избрана информация . Има аргументи за това. В Китай, както в доста други страни, има рестрикции и закони, забраняващи шерването на информация, в това число с персонален темперамент, на чужденци, които ще я изнесат от страната. И несъмнено, имаше огромен интерес от доста страни, и считам, че имаше и политически напън от всички страни, в това число отвън Китай “. 

Ембарек обаче добави, че задачата сполучливо е основала споделено „ пространство за просвета “ за 17-те интернационалните и 17-те китайски учени. Както и че не е имало опити за унищожаване на критически детайли от отчета. 

Съмненията обаче остават - поради късния старт на теренните изследвания и дребното време, прекарано от учените на пазара и в секретната вирусологична лаборатория в Ухан - двете места, считани за най-вероятен източник на болестта.  Трудно изказваният извод е, че интернационалният екип е разчитал най-вече на информацията, авансово събрана и обработена от китайската страна

Преди и по време на представянето на отчета ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус директно съобщи, че  нито една догадка за появяването на новия ковид, в това число приключването от лаборатория, не може да бъде изключена и са нужни спомагателни проучвания

 фотография: Pixabay
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР