Не може с лека ръка да се променя Конституцията. Но

...
Не може с лека ръка да се променя Конституцията. Но
Коментари Харесай

Филип Попов: Не виждам конституционно мнозинство в това Народно събрание

„ Не може с лека ръка да се трансформира Конституцията. Но след разговор, след експертен диалог, след публичен диалог може да се промени някоя от насоките в нашата Конституция, от тези, които са подлежащи на смяна от нормално Народно събрание . “ Това сподели в изявление за БНР Филип Попов, народен представител от Българска социалистическа партия и член на правната комисия в Народното събрание.
Запитан може ли новият Висш правосъден съвет да се избере по актуалните правила, а в това време да се стигне до промени в Конституцията, Попов допусна, че новият Висш съдебен съвет ще се избира по сегашните правила .

С отдръпването на опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ от новосформираната краткотрайна парламентарна комисия за промени в Конституцията събирането на квалифицирано болшинство се затруднява. Според Попов от ГЕРБ-СДС са се пробвали да водят пазарлък .

Филип Попов разясни, че от Българска социалистическа партия за България не са подписали решението за основаването на комисията, тъй като желаят първо да чуят за какво съдружните сътрудници желаят основаването ѝ, както и да чуят техните оферти.

Не подписахме, тъй като няма нужното квалифицирано болшинство . Но това не пречи да се води тази спор. “

Не пречи дебатът да се води и в останалите парламентарни комисии, само че предметът на активност на тази комисия е профилиран, добави той.

Не виждам да има конституционно болшинство в това Народно заседание . Възможно е по избрана тематика, по избрана смяна да се реализира консенсус . Проблемът е, че част от парламентарните групи въобще отхвърлят да водят подобен спор “, разяснява Попов в предаването „ Преди всички “.

Според Попов, в случай че не съумеят за осъществят конституционни промени, за новите ръководещи това „ няма по какъв начин да бъде неуспех, само че ще е стъпка в вярната посока “ и ще отвори най-малко вратата за диспути.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР