Не може да се взима такса за поставяне на ваксина

...
Не може да се взима такса за поставяне на ваксина
Коментари Харесай

Такса за поставяне на ваксина не се взима


Не може да се взима такса за слагане на ваксина против ковид. В това бе безапелационна зам.-министърът на здравепоазването Жени Начева пред БНР. Тя разяснява слушателски сигнал за пискана такса „ операция “ за слагането на имунизацията.

Не се желае и потребителска такса.

Общопрактикуващите лекари могат да получават такса, само че по изискванията и реда на Националния рамков контракт, слагането на имунизациите обаче е отвън този обсег, акцентира пред БНР Начева.

Такса операция изрично не могат да вземат, уточни още тя.

Начева поучава пациентите при случаи на непозволено искане на спомагателна такса да се обръщат към териториалната конструкция на НЗОК или към изпълнителна организация „ Медицински контрол “.

Мястото на слагане на втората доза може да бъде друго от първото, само че след авансово позвъняване, с цел да бъде разчетено съответното количество ваксина, разясни Жени Начева. Ваксините, които са поръчани и които ще влязат в нашата страна, са задоволителни да покрият потребностите на всички, които желаят да се имунизират, разяснява тя.

В столичната болница „ Св. Иван Рилски “ през днешния ден ще има отворен зелен кулоар за слагане на ваксини. Още рано сутринта има хора на опашка. Някои споделят, че са записани под номер 300 при персоналния си доктор за имунизиране, по тази причина избират да се възползват от свободните процедури за слагане на ваксина. Други, по-млади, са се наредили за имунизацията поради свободата да пътуват. По-възрастните искащи пък считат за неотложно да го създадат поради попадането си в рискова група.

Директорите на РЗИ-тата основават нужната организация, тъй че да има опция да бъдат обхванати както лицата, включени в съответните етапи за имунизация, по този начин и тези отвън тях, когато има налични количества, посочи Жени Начева. Тя акцентира върху салдото сред персоналните лекари и имунизационните пунктове. Все повече ще се усилва делът на имунизациите за общопрактикуващите лекари, увери Начева.

До края на седмицата ще бъде показана електронната система за заявяване на предпочитание за имунизация и опазване на час, заяви заместник-министърът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР