Не може да се отрече на водачите на ДПС –

...
Не може да се отрече на водачите на ДПС –
Коментари Харесай

ДПС нервничи, очаквайки нов удар

Не може да се отхвърли на водачите на Движение за права и свободи – имат усет за идни промени. Усещат накъде ще задуха вятърът и реагират по най-благоприятния за партията метод. В това отношение върховият им “подвиг ” беше през 2014 година Тогава хората на Ахмед Доган повърхностно се отърваха от кабинета „ Орешарски ”, в който участваха дружно с Българска социалистическа партия. Стана им ясно, че няма смисъл да упорстват в лицето на антиправителствените митинги, и натириха социалистите с тяхното неуместно сграбчване във властта. Така Движение за права и свободи показва прагматичен метод към политиката, който някогашните ръководещи от ГЕРБ (също като БСП) настойчиво отхвърлиха да възприемат, когато се сблъскаха с уличното неодобрение против кабинета „ Борисов 3 ” – и заплатиха цената за това.

Движението се отличи със същия добър нюх и предходната година, когато на крупния предприемач Делян Пеевски по силата на американския закон „ Магнитски ”. Дотогава той беше непроменяемо народен представител от парламентарната група на Движение за права и свободи, макар че стана легендарен с съвсем непрекъснатите си отсъствия. За всеобща изненада, в изборите за Народно заседание, провели се на 4 април 2021 година Само два месеца по-късно американците разтресоха българската страна с новината за глобите. Това не можеше да е инцидентно. Бизнесменът беше схванал какво следва да му се случи и се отдръпна от дейната политика – било поради себе си, било поради Движение за права и свободи.

Временно, както се оказа. Половин година по-късно и безпроблемно беше определен още веднъж за народен представител. Вероятно е сметнал, че бурята е минала, и може да се върне към нормалното си амплоа. През цялото това време, а и до момента, той се употребява с безусловната поддръжка на партията, която извънредно против него. Но с 300-хиляден електорат и Турция зад тила си, Движение за права и свободи можеше да си разреши да се държи смело даже с американците.

 

Изглежда, че в този момент придвижването още веднъж предусеща, че ще стане обект на тежка офанзива.

 

Това личи по възходящата му неприязън по отношение на държавното управление и напъните му по някакъв метод да го нарани. Движение за права и свободи работи в тази посока още от началото на мандата. Нещо обаче е друго в сегашния миг и ускорява чувството, че решителният конфликт следва.

За това подсказа нервната реакция на партията по отношение на премиера Кирил Петков неотдавна. Водачите й оповестиха пред медиите, че с името на Джеймс О`Брайън – новоназначения началник на Офиса за съгласуваност на глобите към Държавния департамент на Съединени американски щати. „ Аз вас ще ви оправя ” – такива били заканите на премиера към депесарите, по личните им думи. Петков нито удостовери, нито отхвърли. Същественото е, че хората на Доган сами насочиха вниманието към въпроса за нови американски наказания на лица и организации у нас, за което се приказва още от предходната година. Така пък дадоха картбланш на премиера Петков, който ребром съобщи в понеделник в Брюксел, че на Движение за права и свободи му следва да преразгледа кой членува в партията и за какво човек от листата " Магнитски " седи на първия ред в Народното събрание. " Продължаваме промяната " евентуално ще стане член на Групата на либералите в Екологичен потенциал, където членува и Движение за права и свободи. Но се разбра, че европейските либерали преразглеждат отношението си към корупционните практики, в това число и в Движение за права и свободи. 

По-интересен и индикативен беше абсурдът, който се заформи към, в който се прави опит да се приложат на българска почва наказателните ограничения по „ Магнитски ”. За написването на подобен закон се приказва от дълго време. Причината е, че „ Магнитски ” е американски закон, който не може да работи на българска територия. Затова, в случай че родните управляващи желаят да приложат наложените от Вашингтон наказания у нас, би трябвало да бъде признат български закон. От правна позиция, въпросът е комплициран и изисква доста работа. За политическото единодушие към приемането на подобен закон напряко да не приказваме – постигането му ще бъде доста сложна задача, поради на нееднозначните оценки, които получава „ Магнитски ” в нашата страна. Във всеки случай, беше ясно, че в правосъдното министерство от много време се. И внезапно един от неговите разновидности стана обществено притежание и за часове провокира същинска политическа стихия – най-много поради това, че предвиждаше един междуведомствен съвет, ръководен от финансовия министър, да замразява активи и да стопира осъществяването на контракти, освен това без постановена присъда.

 

Това беше пряк и мощен удар върху политическия сътрудник на Кирил Петков – Асен Василев.

 

Освен финансов министър и вицепремиер, Василев е също съпредседател на „ Продължаваме промяната ” (ПП). С изтеклия документ той се от всички направления, в това число и от редиците на четворната коалиция. И няма значение, че съгласно държавното управление разновидностите на проектозакона са повече от един, както и че нито Василев, нито Петков са били осведомени с съответната чернова, която ядоса всички. Скандалът е налице и двамата водачи на „ Промяната ” няма да могат да се отърват от нападките на враговете си, че тласкат страната към „ фашизъм ” и „ комунизъм ”.

Любопитното е, че тъкмо сходни думички използваха по едно и също време Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, с цел да реагират на появяването на черновата. „ Абсолютен фашизъм ” е рефренът, който депутатите на Слави Трифонов използваха и не престават да употребяват, когато приказват по тематиката. Те първи нападнаха сътрудниците си от „ Промяната ” и по този начин крепко ги захапаха, че не пускат и в този момент. Със същите изречения се включи в рецензиите и Движение за права и свободи. А това към този момент е пъклен съмнително.

Вярно е, че шоумените нямат потребност от външни тласъци, с цел да нападат сътрудниците си от Политическа партия, откогато последните им пресякоха. Също по този начин обаче, за тайната непосредственост сред Има Такъв Народ и Движение за права и свободи се приказва от дълго време, въпреки и под сурдинка, в това число от съдружните сътрудници на Трифонов. А в този момент напряко наподобява като че ли двете партии са стиковали реакциите си на появяването на документа – който не може да бъде избран даже като план, защото липсват всевъзможни белези, че е освен това от чернова, направена от неразбираемо кого. А Движение за права и свободи несъмнено беше най-облагодетелствана от случилото се – повдигна още веднъж диалога в общественото пространство за „ Магнитски ”, като го обвърза с такива нелицеприятни думи като „ принуда ”, „ бухалки ” и „ фашизъм ”.

Този случай, както и историята към премиерските „ закани ”, стартира да наподобява на акция по превантивно култивиране на публичното мнение. Така, когато пристигна ударът върху партията на Доган, депесарите ще могат да кажат: „ Ето, Петков ни се заканваше и в този момент идва новият тоталитаризъм. ” По този метод ще могат да обрисуват всичко, което им се случи, като подмолна офанзива на „ Промяната ”, подкрепена от външни сили и целяща да извади една цяла партия от политическата игра.

В Народното събрание, че „ само и единствено е фокусирано върху отбраната на един от своите депутати – Делян Пеевски ”. „ Българското население знае за какво го вършиме ”, предизвести той депесарите. На хората на Доган обаче не им би трябвало да убедят във внушенията си цялото българско население, а единствено тези, които гласоподават за тях. А както е известно, гласоподавателите на партията са изключително чувствителни към изказвания за репресии от страна на властта. И най-вероятно ще одобряват това, което водачите на Движение за права и свободи им кажат.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР