Не може да се каже, че Бюджет 2022 е революционно

...
Не може да се каже, че Бюджет 2022 е революционно
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Бюджетът продължава да държи входа на НОИ заключен

" Не може да се каже, че Бюджет 2022 е революционно ляв или обществен . Прави някакви стъпки, които не се очакваше да бъдат направени, в случай че ГЕРБ беше на власт. Има потребни неща, които са записани - като увеличението на минималното обезщетение за безработица, на майчинството. Но стъпките са толкоз минимални, че не може да се твърди съществено, че това е изключително обществен бюджет , а и поради възходящата инфлация ". 

Това сподели пред БНР икономическият консултант към КТ " Подкрепа " Ваня Григорова. 

Според нея в бюджета липсва нарастване на заплатите в обществения бранш

" Добри планове е имало и през предходните години, само че са потъвали. Намерението за вложения е положително и вярно,  въпросът е по какъв начин вложенията ще бъдат изпълнени, с цел да реализираме позитивен резултат . Имаме обезпечена актуализация на бюджета в средата на годината и сега виждаме междинна обстановка, а след три месеца ще приказваме за напълно разнообразни параметри. Когато приказваме за вложения, които би трябвало да се разпрострат в границите на цялата година, а по-късно имаме актуализация, то  няма по какъв начин да предположим каква част от тези вложения ще бъдат осъществени ". 

В предаването " 12+3 " Григорова добави: 

" Реформата в пенсионната система не си представям по какъв начин би могла да се случи по този начин, че да удовлетвори българския пенсионер. Както и да си играем със средствата, които постъпват в Национален осигурителен институт, няма по какъв начин те да станат повече. Бюджетът продължава да държи входа на Национален осигурителен институт заключен , т.е., по-малко средства се събират във фондовете на Национален осигурителен институт и не подхождат на повишените приходи в този момент. След като изземаме дребна част от приходите, няма по какъв начин да преразпределяме по-голяма част през пенсиите . Не стопираме да приказваме за справедливостта, за пенсионната формула, само че в никакъв случай не споделяме, че в действителност неналичието на пари е това, което лимитира повишаването на пенсиите ". 

Интервюто с Ваня Григорова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР