Не може да ни победи. Поне не все още. Една

...
Не може да ни победи. Поне не все още. Една
Коментари Харесай

Този нов изкуствен интелект съществува само за да спори с хората

Не може да ни победи. Поне не към момента. Една стратегия обаче, захранвана от изкуствен интелект и създадена от учени от IBM, е толкоз добра в дебатите с хора, че евентуално е въпрос на време да успее да ни изпревари дотам, че да не можем да се мерим с нея.

Project Debater – самостоятелна система за диспути, която се създава към този момент няколко години, може да спори с хората по относително логичен метод. Тя заема дадена страна по тематика и дава нужните причини в поддръжка на гледната си точка.

Изкуственият разсъдък, разказан в ново изследване в Nature, към момента не е толкоз добър, че да може да победи човешката аргументативна логичност. Обществена проява на уменията му от 2019-та обаче демонстрират какъв брой положителни могат да бъдат доводите му.

В рамките на нея машината се изправя против първенеца във връзка с дебатите Хариш Натараян. Project Debater демонстрира, че може да образува мотив на комплицирана тематика (дали предучилищата би трябвало да бъдат финансирани от семействата) и излага своите доводи в интерес на изказванията си.

Как се случва това? На процедура Project Debater се рови в голямо количество коренна друга информация (цели 400 млн. новинарски статии), като в същото време се пробва да направи връзка сред съответните материали. Именно от тези данни изкуственият разсъдък композира своите встъпителни изказвания, аргументирани опровержения и финални думи на почти 100 разнообразни тематики за спор.

Въпреки че има какво още да се желае от системата (тя не може да се мери с специалист по дебатите), по-голямата част от наблюдаващите правят оценка причините и високо. А това единствено по себе си е ужасно достижение на фона на софтуерните провокации, пред които Project Debater е изправен. Само преди десетилетие сходно нещо нямаше да е допустимо.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР