Не мога да коментирам ареста на заместник-министъра на околната среда

...
Не мога да коментирам ареста на заместник-министъра на околната среда
Коментари Харесай

Задържаният зам.-министър на екологията не е имал право да уволнява

Не мога да разясня ареста на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Аз помогнах за всичко, което изиска от мен прокуратурата през вчерашния ден. В Министерството аз имам правото да отстранявам, а не заместник-министърът. Уволненията се извършат от мен и на районните структури - шефовете. Техният състав обаче се уволнява по места от шефовете. Попитах дали има уволнения в структурата с отпадъците и се оказа, че има – една жена, предходната година, която се е справяла едва с активността си. Тя обаче не е отговаряла за тези неща. Това съобщи министър Емил Димитров в изявление за Нова телевизия.

Вчера заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души бяха арестувани за 24 часа след огромната спецакция, провела се в четвъртък на територията на цялата страна. Към момента са събрани доста писмени и гласни доказателства за това, че зам.-министърът е съдействал за издаването на известия за импорт на боклуци главно от Италия. Доказателствата сочат още, че той косвено е оказвал напън на чиновници на дирекции за координиране на известия на избрани сдружения, макар че те не отговаряли на нужните условия. Служителите, които отказвали да спомагат били освобождавани или принуждавани да изоставен министерството

Той сподели още, че при него не е идвал никой, с цел да се оплаче, че против него е извършен напън от страна на зам.-министъра. „ Не виждам по какъв начин може да притиснеш някого, тъй като нещата минават през няколко индивида. Още повече, че известията са от чужбина”, безапелационен беше отрасловият министър.

На въпрос дали има основани условия да не се ревизира и да се гори или третира нещо, което е неразрешено, той отговори по този начин: „ Аз платих от джоба си един център, който да следи вноса в България. Не ми е било детска фантазия. Както в този момент има 240 депутати – да пристигна по-достойният въобще няма да го бавя. Но някак си все на мен се случва”, изясни той и добави, че е коментирал проблемите, терзанията и какво следва да се направи с основния прокурор и премиера.

Емил Димитров уточни, че се среща от време на време с Иван Гешев, с цел да беседват. „ За 40 дни успяхме да овладеем границите, успяхме да се разберем с бизнеса, който внася боклуци – легално през чужбина, това да става през пристанищата, с влакове и под надзор. Разбрахме се и в случай че бъде импортиран боклук с подправени документи – къде ще попадне”, сподели той.

Министърът на околната среда и водите акцентира, че е основана „ стройна схема” и заводите, които са горили боклуци, към този момент няма да го вършат. „ Оставили сме циментовите фабрики единствено на три места, където да направляваме. Имаме редица усилия”, заключи Емил Димитров.

Арестът на заместник-министъра му звучал „ неприятно”. Добави, че е заел поста по време на сходна акция, при която изведоха предишественика му Нено Димов. „ Аз отивам, с цел да изкарам мандата на обединението. Не съм желал това място. Ако има по-достоен – незабавно да идва”, показа Ревизоро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР