Не мисля, че нещо коренно може да се промени след

Не мисля, че нещо коренно може да се промени след ...

Петър Мутафчиев: Не очаквам коренна промяна след проверката на тол системата"Не мисля, че нещо коренно може да се промени след проверката. Няколко пъти условията за изграждане на тол системата бяха променяни. Няколко пъти беше променян договорът с изпълнителя... Няколко пъти казахме, че смесената система "винетки - тол система" няма да допринесе до събиране на необходимите средства за пътищата в България, че няма да се постигне справедлива система". Това каза пред БНР Петър Мутафчиев, председател на Балканския форум за транспорт и инфраструктура, министър на транспорта в правителството на Сергей Станишев. 

Прoвeркa нa eфeктивнocттa нa въведената през март 2020 г. тoл cиcтeмa започва служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова след разкритията за дейността на държавното предприятие "Автомагистрали". Пред телевизия "Евроком" тя посочи, че вce oщe тoл cиcтeмaтa нe мoжe дa гeнeрирa тaкcитe, кoитo би трябвaлo дa пoeмe oт тежкотоварните трaнcпoртни cрeдcтвa, a дeлът нa приходите от винетки, които се плащат от леките автомобили, остава много гoлям. 

Мутафчиев поясни, че над 20% са разходите за поддръжка на системата по отношение на трафика:  

"Същевременно за закупуване на винетката и за изплащане на таксата за тол системата има фирми, които получат комисионна. Въпреки че е автоматизирана системата, бяха назначени 600 души в предприятие "Тол система", които правят разходи". 

В предаването "Нещо повече" Мутафчиев допълни, че системата трудно може да бъде променена:  

"Трябва да се търси друг подход и по отношение на финансиране на пътищата. Да не забравяме, че имаме трети и четвърти клас пътна мрежа, имаме част от втори клас, която не е в добро състояние. Всичко трябва да бъде направено безопасно за българските граждани. Това може да стане с комбинирани подходи". 

Интервюто с Петър Мутафчиев можете да чуете в звуковия файл. 

Източник: bnr.bg