Не мисля, че нещо коренно може да се промени след

...
Не мисля, че нещо коренно може да се промени след
Коментари Харесай

Петър Мутафчиев: Не очаквам коренна промяна след проверката на тол системата

" Не мисля, че нещо радикално може да се промени след инспекцията . Няколко пъти изискванията за създаване на тол системата бяха променяни. Няколко пъти беше променян договорът с изпълнителя... Няколко пъти казахме, че смесената система " винетки - тол система " няма да способства до събиране на нужните средства за пътищата в България , че няма да се реализира обективна система ". Това сподели пред БНР Петър Мутафчиев, ръководител на Балканския конгрес за превоз и инфраструктура, министър на превоза в държавното управление на Сергей Станишев. 

Прoвeркa нa eфeктивнocттa нa въведената през март 2020 година тoл cиcтeмa стартира служебният министър на районното развиване Виолета Комитова след разкритията за активността на държавното дружество " Автомагистрали ". Пред телевизия " Евроком " тя уточни, че вce oщe тoл cиcтeмaтa нe мoжe дa гeнeрирa тaкcитe, кoитo би трябвaлo дa пoeмe oт тежкотоварните трaнcпoртни cрeдcтвa, a дeлът нa приходите от винетки, които се заплащат от леките коли, остава доста гoлям. 

Мутафчиев разясни, че над 20% са разноските за поддръжка на системата във връзка с трафика :  

" Същевременно за закупуване на винетката и за погашение на таксата за тол системата има компании, които получат комисионна. Въпреки че е автоматизирана системата, бяха назначени 600 души в дружество " Тол система ", които вършат разноски ". 

В предаването " Нещо повече " Мутафчиев добави, че  системата мъчно може да бъде изменена :  

" Трябва да се търси различен метод и във връзка с финансиране на пътищата. Да не забравяме, че имаме трети и четвърти клас пътна мрежа, имаме част от втори клас, която не е в положително положение. Всичко би трябвало да бъде направено безвредно за българските жители. Това може да стане с комбинирани подходи ". 

Интервюто с Петър Мутафчиев можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР