Не изпитвам злоба и инат нито към бившите управляващи, нито

...
Не изпитвам злоба и инат нито към бившите управляващи, нито
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Планът за възстановяване ще има дисциплиниращ ефект - пари срещу реформи

„ Не изпитвам завист и дебелоглав нито към някогашните ръководещи, нито към нито един представител на политическата класа в България. Идвам от друга среда, не съм бил досега замесен в политическите полемики тук. Много полуистини и даже откровени неистини се споделят и тази атмосфера на непрекъснати операции не оказва помощ на обществото . “ Това сподели в изявление за БНР вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в отговор на мнения от страна на предходните ръководещи от ГЕРБ. 

Нито една страна не е получила парите си по нейния проект за възобновяване. Няколко такива проекта са утвърдени, посочи Атанас Пеканов.

„ Бившите ръководещи имаха опция да подадат техния проект, за който имаха 9 месеца да работят. Аз не съм коментирал за какво те взеха решение да не го вършат, само че взеха решение да не поемат тази отговорност. “

Парите по никакъв метод не са застрашени. Абсолютно погрешно е, че Гърция е получила техните пари, нито пък, че се къпе в пари “, посочи вицепремиерът. По думите му тази година както Гърция, по този начин и България ще получат 13% от полагащата се сума.

Пеканов съобщи, че сега служебният кабинет се пробва да избави Плана за възобновяване или най-малко да усъвършенства частите, които са незадоволителни.

По към половината от плановете има усъвършенстване . Тази седмица ще бъде подготвена цялостната визия, увери вицепремиерът.

„ В края на юли ние желаеме да сме подготвени с нашите усъвършенствания. “

При подаване през юли, парите ще дойдат най-рано през септември , а при по-късно подаване – някъде през октомври, разясни Атанас Пеканов.

Не вършим безспорна проверка . Задържаме някои от плановете, които считаме, че са значими, само че надграждаме други, вкарваме нови проекти и махаме неща, за които считаме, че не са били използвани или заложени по най-хубавия метод “, разяснява Атанас Пеканов в предаването „ Неделя 150 “.

Съпоставяйки ресурса по Плана за възобновяване с ресурса на многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз, вицепремиерът посочи, че значими цели постоянно могат да бъдат вместени и в оперативните стратегии . По думите му са били получени доста смислени планове, само че няма техническо време те да бъдат включени в Плана за възобновяване. Именно по тази причина би трябвало да се мисли да се финансират по други пера и съставни елементи.

Пеканов открои като значим дисциплиниращия резултат на Плана за възобновяване, поради условието за избрани промени против приемането на средства.

Като сериозен проблем той дефинира разпределението на евросредствата сред столицата и обособените райони на страната . Пет района на страната са измежду най-бедните в Европа, все пак София, която не е измежду тях, продължава да взема огромен запас от общия запас на страната, което съгласно Пеканов не е резистентен модел .

София, която се развива релативно добре, не би трябвало да взема несъразмерна част от тези средства “, счита Атанас Пеканов.

Всички за момента планувани средства по Плана са грантова част – Европейска комисия ще изтегли заем, а на нас ще даде средства, които ние няма да връщаме, обясни той.

„ Ние получаваме средствата, след което решаваме по какъв метод те да стигнат до бизнеса, крайните бенефициенти и така нататък Голяма част от тях също ще стигнат като грантове, само че някаква част ще стигнат като заеми . “

13% е префинансирането, което страната ни ще получи тази година седмици след одобряването на националния ни проект.

Всичко друго ще идва, откакто покажем, че нещата, които сме дали обещание, в действителност са се случили, посочи Пеканов.

Всичко би трябвало да бъде потвърдено , че се е случило и едвам тогава ще можем да получим парите . Това е верен метод. “  

Атанас Пеканов изрази мнение, че някои институции и министерства не са задоволително готови , тъй като с години не е граден потенциал те да могат да вършат значими интервенции в стопанската система.

С пандемията България се оправи по допустимо най-лошия метод , имаме едни от най-лошите знаци в целия свят, разяснява още Атанас Пеканов.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР