Не е вярно, че по силата на Зеления пакт на

...
Не е вярно, че по силата на Зеления пакт на
Коментари Харесай

Зелената сделка не ни забранява мусаката, бирата и киселото мляко

Не е правилно, че по силата на Зеления пакт на Европейски Съюз се не разрешават редица храни, артикули и услуги.

Не е допустимо посредством отчет, направен от проучвателен институт към финансова институция в Швейцария, да се постановат забрани на държавите-членки на Европейски Съюз.

Не дава отговор на истината изказванието, че Зелената договорка е самодейност на “част от най-богатите в света”, които се пробват да я наложат на държавните управления.

Публикация на уеб страницата thebulgariantimes.com от началото на януари тази година твърди, че по силата на „ Зелената договорка “ се не разрешават или лимитират мощно редица храни, артикули и услуги. Заглавието гласи „ Какво значи „ зелената договорка “ за всеки от нас със напълно простички образци от всекидневието (ДОКЛАД), а източникът, съгласно обявата, е „ отчет на „ Креди суис “- една от най-големите банки в света “.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/1645601412_1.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 798 " />

Всъщност, не става дума нито за „ възбрана “, нито за каквато и да било връзка със „ Зелената договорка “, както известно е именуван Зеленият пакт на Европейски Съюз.

Единственото правилно от тези изказвания е, че става дума за отчет, направен от мозъчния концерн към швейцарската банка „ Креди суис “/Credit Suisse Research Institute/. „ Изследователският институт Credit Suisse е нашият вътрешен мозъчен концерн. Изучаваме дълготрайни стопански развития, които имат световно влияние. В промишлеността на финансовите услуги и отвън нея “. Така е показан институтът на уеб страницата на финансовата институция.

Самият отчет е озаглавен “Treeprint. When emissions turn personal”. В превод: “Дървесен отпечатък. Когато излъчванията станат лични”. Авторите изясняват, че целят да създадат тематиката за въглеродните излъчвания “по-лична” и по тази причина употребяват основаното от тях разбиране “treeprint” (дървесен отпечатък). С него отбелязват броя дървета, нужни да се компенсират въглеродните излъчвания, отделяни вследствие на избрана човешка активност.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/2.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 589 " />

“Глобалният спор, обвързван с изменението на климата, нормално се концентрира върху държавните управления и фирмите, пренебрегвайки крайния мотор на въглеродните излъчвания: потребителят, “ се споделя в документа. И се слага акцент върху възобновяване на горите като значим капацитет в битката с изменението на климата, защото дърветата са естествени „ уловители “ на въглероден диоксид (CO2) – парниковият газ, издаден в най-големи количества (80% от излъчванията на парникови газове в ЕС).

В отчета са изброени разнообразни рутинни действия от всекидневието ни и отпечатъците, които те оставят, измерени в брой зрели дървета. Но не с цел да бъде наложена възбрана на избрани храни, питиета, пътуванията и естествените ни привички, а с цел да придобием действителна визия какъв е нашият карбонов отпечатък като консуматори и по какъв начин той може да се компенсира. Защото точно вследствие на потребителските ни привички се създават 22% от въглеродните излъчвания. След като потребителите оценят дървесния отпечатък, нужен за компенсиране на въглеродния им отпечатък, те могат надлежно да понижат избрани действия или да засадят съответния брой дървета. Ежедневният душ, да вземем за пример, “струва” 8 брези.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/1645601658_3.png " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 800 " />

Единствените данни, които имат нещо общо с обявата в българския уебсайт, се откриват в таблица, озаглавена “Хипотетичен метод на живот на консуматор с резистентен въглероден отпечатък” – т.е. какво бихте могли да (не) ядете, пиете или вършиме, в случай че желаете да допринесете за намаляването на въглеродните излъчвания.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/4.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 417 " />

Ако решите, че не желаете да променяте навиците и менюто си, имате избор – можете да засадите избран брой дървета годишно, с цел да компенсирате въглеродния отпечатък, който оставяте с избора си на храна. Не е належащо да се отказвате от пържолите, стига в края на всяка година да засаждате по 12 дървета за изядените от вас.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/5.png " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 800 " />

Що се отнася до връзката със “зелената сделка” – документът няма никакво отношение към Зеления пакт на Европейски Съюз, като се изключи че визира същата тематика – по едно и също време понижаване на излъчванията на парникови газове и увеличение на абсорбирането им. Повече за това какво съставлява тази амбициозна стратегия за дълбоки стопански промени на Европейски Съюз можете да прочетете в този материал на Factcheck.bg.

Не дава отговор на истината и изказванието, че “част от най-богатите в света” се пробват да наложат “зелената сделка” на държавните управления. Зеленият пакт, препоръчан от Европейската комисия, включва набор от политически начинания в разнообразни области, посредством които Европейски Съюз да реализира задачата си за индиферентност във връзка с климата до 2050 година Планът за деяние и заложените в него цели са подкрепени от водачите на страните членки, а законодателните документи във всяка обособена област се разискват от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент.

Проверено:

Твърдението, че по силата на “Зелената сделка” (Зеленият пакт на ЕС) се не разрешават редица храни, артикули и услуги, е погрешно. Подобно нещо не се твърди в посочения като източник на обявата отчет. Самият документ е направен от проучвателен център към финансова институция в Швейцария, тъй че не може да постанова ограничавания и забрани. Не дава отговор на истината и изказванието, че “зелената сделка” е самодейност на “част от най-богатите в света”, които се пробват да я наложат на държавните управления.

https://www.clubz.bg/uploads/2021/12/factcheck EP.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 673 " height= " 112 " />

*Елена Фурнаджиева е публицист с над 25-годишен професионален опит. Завършила е Славянски филологии, със компетентност Чешка лингвистика в СУ „ Св. Климент Охридски “. Професионалният й път стартира в Дарик радио от самото му основаване. Работи като правосъден и политически кореспондент и е измежду публицистите, отразявали митингите против кабинета Виденов през зимата на 1996-1997 година. През 2001 година се причислява към екипа на БТВ като продуцент, а по-късно е Отговорен редактор на “Новини и настоящи излъчвания “. Елена става част от основателите на българския офис на BiT през 2015 година, където работи като Главен изпълнителен продуцент. В момента живее със фамилията си във Флоренция, Италия. Владее британски, италиански, чешки, словашки и съветски.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР