Не е тайна за съвременната медицина, че за това колко

...
Не е тайна за съвременната медицина, че за това колко
Коментари Харесай

LSD и халюциногенни гъби - риск от трайни последствия


Не е загадка за актуалната медицина, че за това какъв брой „ интелигентен “ е един човек няма значение най-условно казано размерът на мозъка. Няма толкоз огромно значение и размерът на библиотеката, която сме изчели. Колкото и информация да трупаме, при потребност тя може да се окаже изцяло безполезна, в случай че не сме усвоили свойството на асоциацията – да намираме връзката сред обособените обстоятелства и най-хубавите способи за реализиране на задачата.

Материален, материален, израз на тези асоциации са и характерните връзки сред невроните в мозъка ни. Колкото повече учим и мислим и разсъждаваме за заобикалящото ни, толкоз повече сигналнии пътища се основават, „ издълбават “ в мозъка сред разнообразни неврони, позволявайки ни в бъдеще бърз достъп до нужната информация.

Сигналните пътища сред невроните са също толкоз значими, колкото и самите неврони, и нарушавания и промени в тях могат да станат причина за болестни положения.

Злоупотребата с алкохол, да вземем за пример, може да потисне изцяло мисловната ни активност и да ни накара да не сме толкоз нащрек, да не сме задоволително съответни.

Какво се случва обаче, в случай че приемем вещества, които повлияват самите сигнални пътища?

Психоделиците „ изкривяват “ действителността

Психоделиците или наричани още халюциногени, са група от разнообразни наркотични субстанции – някои със синтетичен, други – с натурален генезис, които обаче имат подобен механизъм на деяние. Консумиралият ги изпитва „ пътешетвие “ (trip), халюцинации, преживяване за деперсонализация – овакантяване границите на личната персона.

Сред най-популярните от тези субстанции са халюциногенните гъби и LSD.

Халюциногените повлияват серотонинергичната невромедиация, само че това не е най-интересното.

При следене с функционален ядрено-магнитен резонанс (fMRI) на хора, консумирали псилоцибин (халюциногенно вещество от гъби), откривателите вършат вълнуващо разобличаване. Оказва се, че под деяние на психоделиците в човешкия мозък се задвижват разнообразни от естествения модел сигнални пътища – „ мисълта “, информацията се предава в поредност и сред зони в мозъка по метод, който другояче не се следи у индивида.

Свързани публикации.. LSD – когато халюцинациите изпълват субективната действителност 1 Носят ли халюциногените медицински изгоди? 3 Наркотичен резултат при смесването на алкохол и енергийни питиета 0

Предполага се, че сходни сигнални пътища се употребяват от мозъка по време на сън.

Сигурно и на това се дължи забавният резултат след банкет на такива субстанции. Това не идва без цена обаче – с изключение на прелестно, също толкоз допустимо е преживяването да бъде и неприятно и даже трудно, а най-важното е, че то е неконтролирано. Не може да бъде спряно и е допустимо да отключи изострен психотичен епизод.

Възможни са трайни последици

Flashback се дефинира като прекарване на епизоди на интоксикация.

Проявява се като ненадейно, непринудено появяващи се, освен това при изцяло ясно схващане и без да са използвани психоактивни субстанции, епизоди на прекарване на прочувствени и сензорни явления, зародили по време на предишна интоксикация.

Или с други думи човек както си стои може да го сполети малко преживяване като това, което е имал при консумация на халюциноген по-рано във времето.

Феноменът на flashback може да се прояви

освен у

постоянните злоупотребяващи само че и у някого, който единствено един път е приемал халюциноген.

Самото преживяване нормално трае малко – секунди до минути – и се състои в зрителни халюцинации с промени в цвета и формата на предметите, ярки подиуми с приказен темперамент, в които изживяващият ги е директен участник. Срещат се още и геометрични псевдохалюцинации, чувство за придвижвания в периферното зрително поле, макроскопия и микроскопия (виждане на предметите в по-голям, надлежно по-малък размер от действителното).

Всичко това е в реалност псевдохалюцинация – изживяващите я са наясно, че не е истина.

Неприятни, тези преживявания най-малко не са рискови, за разлика от вероятната поява на органично личностово разстройство . Продължителната приложимост на халюциногени може да аргументи личностова смяна със загуба на ползите, изнемощялост, бездейност, намаление на качествата на нереално мислене и общата просветеност. 3904
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР