Не е нормално България да внася плодове и зеленчуци -

...
Не е нормално България да внася плодове и зеленчуци -
Коментари Харесай

Земеделският министър: Цените на храните ги управлява конкуренцията и пазарът

Не е обикновено България да внася плодове и зеленчуци - това съобщи в студиото на " Денят стартира " земеделският министър Кирил Вътев. По думите му, България има потенциала да храни 30 милиона души, има капацитет, има 40% високоплодородни площи, в случай, че съвсем всички европейски страни имат към 12 на 100 приблизително.

" Затова този потенциал би трябвало да бъде отпушен и поощрен и да бъде развъртян. Трябва да бъдем чист експортьор на земеделска продукция, какъвто сме били през 30-те години, какъвто сме били и до преди 35-36 години ", разясни Вътев.

По отношение на цените на храните, той сподели, че няма човек или институция, която да ги ръководи.

" Цените на храните ги ръководи конкуренцията и съотношението сред предложение и търсене - пазарът. Задачата на страната е да сътвори по-добра бизнес среда, с цел да може да се създават артикули с по-ниска себестойност откъдето и да стартират да се оферират и храни на по-ниска цена. Докато себестойността е висока и сме високоразходни, няма по какъв начин цените да паднат ", добави още земеделският министър.

Той уточни също, че зърното, което се създава сега, няма да остане по складовете и ще излезе на международния пазар, както постоянно до момента. Около 30% е остатъкът от м.г. повече спрямо предишни години.

Кирил Вътев акцентира, че сме изостанали и в дигитализацията на земеделието. Редица осведомителни системи не си кореспондират, а някои не са и пълноценни. Като образец той даде отглеждането на животни, където има огромно напрежение поради неприятно обмисляне в кратковременен, едногодишен проект.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР