Не е ли странно – хората в бизнеса, които искат

...
Не е ли странно – хората в бизнеса, които искат
Коментари Харесай

Трудните разговори с екипа

Не е ли необичайно – хората в бизнеса, които желаят да се развиват, минават през редица образования, в това число и за това по какъв начин да споделяш. А за нещо толкоз значимо, като ежедневната връзка с екипа и то в сложната ѝ част, когато имаш да съобщиш неприятни вести, се осланят на импровизации.

Всъщност, това не е задача за подценяване, предизвестяват създателите на Harvard Business Review.

Независимо какъв брой сте умели в поднасянето на неприятни новини, има възможност да предизвикате ужас сред служителите или сътрудниците си, който да утежни качеството им на работа през идващите дни. Някои хора дори може да стартират да се оглеждат за нова работа.

Как да съобщите неприятните вести, тъй че да провокират минимални вреди? Ето проект от четири елементи, предложен от Harvard Business Review.

Съобщете неприятните новини оптимално бързо

Лошите вести имат способността да се популяризират по-бързо от светлината. Докато губите време в подготовката на публично изказване, измежду колчегите, сътрудниците или екипа ви ще са се появили голям брой спекулации, които да разбунят духовете. Колкото по-скоро извършите своето изказване и колкото по-откровено и тъкмо дефинирате какво се случва, толкоз повече червени точки ще натрупате. Да, електронната поща е най-бързият канал за известия, само че сигурно е и най-лошият. Посланието ви ще наподобява плахо и студено, без значение по какъв начин е написано. Направете го очи в очи! Ако не може да съберете екипа си едновременно, говорете с останалите повторно. Съобщете неприятните новини при започване на деня. Така хората ще имат опция да ви задават въпросите си през останалото работно време. Ако извършите такава среща в края на деня, ще изглеждате уклончиво и изказването ви ще породи подозрения.

Говорете искрено

Кажете на хората всичко, което може да бъде казано. Ако към момента нямате цялостна информация, убедете ги, че когато научите всички детайлности, ще им ги съобщите. В устрема си да не наподобяват слаби, хората на високи позиции в фирмите постоянно си придават нехаен тип. По-добре е да изглеждате разтревожени, в сравнение с да ви обвинят в небреженост към проблемите. За да ви имат вяра че сте откровени, гледайте хората в очите. Това няма по какъв начин да стане, в случай че четете речта си. Затова, репетирайте представянето си, до момента в който го овладеете изцяло. Използвайте и езика на тялото. Той има най-силно влияние върху публиката. Бъдете състрадателни, само че не се извинявайте за неприятните вести и не говорете дълго за това какъв брой зле се чувствате вие.

Методът на Опра Уинфри за осъществяване на срещи

Предайте цялостната картина

Започнете с пролог, с цел да визиите подтекста на ситуацията. Той обаче би трябвало да е къс, с цел да не изглеждате несигурни към това какво тъкмо се случва в съответната обстановка. Разкажете за тактиката си за превъзмогване на казуса и помолете за поддръжката на чиновниците си. Подчертайте, че без тяхна помощ няма да се справите. Кажете на всеки един каква е неговата роля в решаването на казуса и го уверете, че ще има глас в новосъздалата се обстановка.

Подгответе се за въпроси

Едно чудесно показване може да бъде подкопано от неспособността да отговорите на зародили въпроси. Подгответе се за възможни гневни питания, които може да провокират неприятните вести. Не забравяйте да отговаряте с почитание на тях и да сдържате страстите си. Когато въпросът е заложен от един човек, до момента в който отговаряте гледайте към всички. Така те ще схванат, че отговорът се отнася и за тях.

Помнете! Съобщаването на неприятни вести е върховен пилотаж. Ако го овладеете, ще съумеете да мобилизирате екипа си и колегите да посрещнете дружно компликациите и да постигнете задачите си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР