Не е честно е да измислиш нещо страхотно и да

...
Не е честно е да измислиш нещо страхотно и да
Коментари Харесай

7 неудачника, които не получиха нищо за големите си изобретения

Не е почтено е да измислиш нещо ужасно и да не получиш нищо за това, само че в действителния живот не рядко се случват и такива парадокси.

За седем забавни образеца, показващи сходна очевидна неправда, споделя maximonline.ru.
 8 изобретения от древността, които ни се костват модерни достижения
8 изобретения от древността, които ни се костват модерни достижения

Много неща от нашето всекидневие са ни станали толкоз привични, че не се замисляме по какъв начин и по кое време са били измислени

Уолтър Хънт и шевната машина

Нюйоркчанинът Уолтър Хънт бил надарен инженер и несполучлив предприемач. През 1834 година той първи в Съединени американски щати създава шевна машина, която употребява игла с отвор на върха. Но Хънт не патентова тази концепция, тъй като бил и съчувствен: съжалявал шивачките, които щели да останат без работа. Дванадесет години по-късно Елиас Хау патентова сходна машина и Хънт по гледище на фамилията си, изтощен от липса на пари, даже се опита да го съди. Съдът призна шампионата на изобретението за Хънтt, само че патентът остава за Хау.

През 1849 година Хънт излиза с нова версия на съществуващата към този момент безвредна игла. Неговият модел е изработен от едно парче тел и той съумява да патентова това откритие. Тъй като по това време Хънт дължи на собствен прочут 15 $ и по-традиция няма пари, продава патента за 400 $ на WR Grace and Co. Компанията печели положителни пари от производството на безвредни игли, а Хънт 10 години по-късно умира от пневмония без пукнат грош в джоба си.
 Снимка 529301
Източник:

Джон Пембъртън и Кока-Кола

Аптекарят от Атланта Джон Пембъртън, ранен по време на Гражданската война в Америка, е привързан към морфина и се пробва да го излекува с кока - " чеп - чеп избива ", споделя се споделя. През 1886 година фармацевтът основава запарка на основата на листа от кока, ядки от кола и сироп от изгорена захар. Наречена Coca-Cola, напитката се предлага на ветерани от войната за лекуване на морфинова взаимозависимост. Помагала е и при меланхолия и неврастения.

Очевидно самият Пембъртън в никакъв случай не е бил оздравял от личното си създание, защото единствено въздействието на неразрешени в този момент субстанции може да изясни безумния му акт. През 1888 година той продава правата върху марката на своя бизнес сътрудник Айзе Кендлер за към 1 480 $. В последна сметка Кендлер става единствен притежател на правата върху напитката и основава именитата The Coca Cola Company.
 Снимка 364475
Източник:

Ранди Шулер и костюмът на Спайдърмен

През 1982 година Marvel Comics организира конкурс за артистични гении за почитателите на комиксите Spiderмan. Едно нормално момче от Илинойс, Ранди Шулер, проектира нов костюм за супергерой, който провокира стихия от удивление в публицистичната комисия на комиксите. А на Ранди бяха платени 220 $ за концепцията. Истината е, че дрешникът на Спайдърмен не е обновен от този момент.

По-късно леко модифицираният костюм е употребен за основаване на облика на Venom - негативен персонаж от расата на извънземни паразити, зложелател на Spiderмan. А Шулер, 25 години по-късно, на основния портал на феновете на комикси - ComicBook Resources, обществено изрази негодуванието си против Marvel: те можеха да увековечат името му в комиксите и да признаят приноса му за основаването на легендата! Костюмът се употребява, само че явно Шулер е приключил тези 220 $.
 Снимка 529302
Източник:

Харви Бол и Усмивката

Дизайнерът от Масачузетс Харви Бол получил поръчка от State Mutual Life Assurance през 1963 година да сътвори ослепителен, радостен, усмихващ знак, който може да бъде подложен върху значките на застрахователните сътрудници. Бол свърши работата за 15 минути - нарисува жълто усмихнато лице. Плащането подхожда на напъните: Бол получава 45 $.

Застрахователната компания толкоз хареса творението на дизайнера, че поръча 10 000 значки с емотикони и скоро цялата страна научава за този знак. По-предприемчиви предприемачи се възползваха от това - както се оказа, Бол не си направи труда да записва своята смайл.

Някакви братя Спейн от Филаделфия почнали да слагат емотикони и лога върху тениски, шапки, чаши, пощенски картички и други сувенири. А предприемачът Франклин Луфрани от Франция оформил усмихнатото лице като своя запазена марка, потвърждавайки, че самичък е измислил признака. По едно време Харви Бол се преструваше, че не му пука за парите, и даже показва афоризъм по въпрос: " Мога да хапвам единствено по една пържола едновременно ", намеквайки, че основателят не може да бъде предприемач. Но скоро дизайнерът идва на себе си и записва нова версия на емотикона, в това число с буквите му. Но към този момент не било допустимо да забогатее от творбата си.
 Снимка 529303
Източник:

Дайсуке Инуе и Караокето

Японският барабанист Дайсуке Инуе постоянно свири на празненства в питейни заведения в град Кобе, където посетители, поемайки саке, пеят шумно и занимателно. В такива случаи музикантите трябвало издевателстват над инструментите и да се опитат да свирят в ритъма на този " прелестен " вокал. Някои гости на бара даже изразили предпочитание да вземат групата със себе си в командировки, с цел да пеят дружно след договаряния. Уволнен, през 1971 година Дайсуке и приятелите му сглобяват " на колене " 11 караоке машини.

По личните му думи Дайсуке не е измислил нищо ново, той просто е свързал това, което е било на разположение: стереосистема за кола, усилвател, калъф за махленски телефон и правоприемник на монети. Апаратът бил екипиран с ролки ленти със записи на музикални съпрповоди за известни песни. Никой тогава не се е замислял да покаже текста, до момента в който мелодията свири.

Но с цел да се записва изобретението, находчивостта на барабаниста не била задоволителна - за наслада на производителите на караоке системите. Независимо от това, Дайсуке към момента има косвена изгода от концепцията си. Той продават препарати срещу плъхове и хлебарки, които в Япония обичат да се настаняват в караоке устройствата, като по този метод ги повреждат. А през 2004 година Инуе беше отличена с Шнобеловата премия за мир (забавен вид на Нобеловите награди) " За откриването на нов метод да се научим на приемливост един към различен ".
 6 остарели изобретения, които не се нуждаят от усъвършенстване
6 остарели изобретения, които не се нуждаят от усъвършенстване

И всичко това, тъй като те се оправят чудесно със своите функционалности през цялото време и до момента

Карлхайнц Бранденбург и MP3

Карлхайнц Бранденбург, физик от института Фраунхофер в Илменау, Германия, работи няколко години по шифроване на дигитален аудио поток. В процеса на работа той трябваше да слуша песента на Suzanne Vega Tom`s Diner към 100 хиляди пъти: тя била взета за тестване на логаритъма за компресия. Резултатът от това проучване е появяването на MP3 формат през 1995 гоидна. Вярно е, че патентът за новия стандарт за запис и всички преимущества от него принадлежат не персонално на Бранденбург, а на Института Фраунхофер.

Физикът не се оплаква: за това и идващите си изобретения той получи няколко медала, международна популярност и опция да организира най-скъпите проучвания в лабораториите на института. Но от този момент певицата Вега е известна и като " майка на MP3 ".
 Снимка 529304
Източник:

Ник Холоняк и светодиодите

Ник Холоняк, американски академик от украински генезис, физик от Университета на Илинойс, работи по планове за General Electric през 1962 година И той стига до изобретяването на първия на практика използван светодиод в света, излъчващ светлина във забележимия диапазон на спектъра.

Първоначално тези червени светодиоди на General Electric са непристойно скъпи (до 200 $ за опаковка) и се използваха основно в лабораторно съоръжение. През 1967 година химическият колос " Монсанто " наема помощника на Холоняк Джордж Крафорд. Година по-късно тази компания се обогати като първа всеобщо създава светодиоди за знаци в калкулатори, електронни часовници и тв приемници.

Днес светодиодите се употребяват съвсем на всички места: в микроелектрониката, рекламните табели, здравното съоръжение и даже в селското стопанство, с цел да подтикват растежа на растенията. И Холоняк не е получил впечатляващи дивиденти нито тогава, нито по време на изобретението на светодиодите. Е, като се изключи възхищението на обществеността (приятно, несъмнено, само че не можете да се храните с нея прекомерно много). Едва през 1995 година той получава японска премия и 500 хиляди $, и то освен за светодиодите, а и за приноса му в науката като цяло.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР