Не дразнете Бойко Борисов с въпроси колко български фирми летят

...
Не дразнете Бойко Борисов с въпроси колко български фирми летят
Коментари Харесай

Геният Борисов: Продай бугати, раздай заплати

Не дразнете Бойко Борисов с въпроси какъв брой български компании летят към банкрут поради коронакризата и какъв брой хиляди българи се записват като безработни всеки ден. Питайте го какъв брой са бентлитата, поршетата и хамърите, той незабавно ще ви отговори. Даже ще изтъкне, в " бедна България има три бугатита като на Роналдо ". Не, това не е просто статистика - съгласно министър-председателя в тези данни се крие мощна антикризисна мярка.

Още през март, когато страшният вирус настъпи и у нас, работодателските организации се разтревожиха, че идат тежки тествания за стопанската система, и поискаха от държавното управление незабавни ограничения. Борисов последна през прозореца на кабинета си, видя няколко лъскави коли, паркирани долу, и след това показа възмущението си с народа: Тези идват за помощ от страната за заплати, нямали пари за заплати на служащите, ами да си продадат бронираните мерцедеси и майбаси и ще нахранят работниците си. Очевидно тезата доста му хареса, тъй като месец по-късно, когато нито една от антикризисните ограничения на държавното управление още не е проработила, отново я повтори. " Доста пъти ме укориха, че съм обидил някого. Искам да кажа, че към днешна дата в бедна България има три автомобила бугати като на Роналдо, 241 бентлита, 123 ферарита, 54 майбаха, 22 макларъни, 87 ламборджинита, 311 мазератита, 84 ролс-ройса, 280 хамъри, близо 4000 ягуари, близо 5000 поршета. Е, като споделих, че в някои бизнеси да запазят служащите може да нямалят колите си, с кое съм ги обидил? Исках да  изчета справката, тъй като по този начин приказват, все едно съм ги обидил, аз желаех да защитя служащите ", изясни Борисов.

В България има над 400 000 компании. В всеобщия случай техните притежатели и шефове карат напълно елементарни коли. Премиерът не споделя какъв брой от притежателите на скъпи коли имат действителен бизнес и обезпечават заплати на стотици и на хиляди, и какъв брой са тарикатите, които се препитават от сиво-черен бизнес, без да заплащат налози и осигуровки. Но в случай че се направи такава разбивка, може би ще лъсне, че данъчните не си правят чак толкоз добре работата, откакто позволяват хора без приходи да парадират необезпокоявани скъпите придобивки.

Олигарсите нормално

 

не чакат помощ от страната, взимат от нея каквото желаят

 

- я какъв брой скандални публични поръчки има. Но какво да вършат бизнесмените, които са отвън орбитата на властта и не разполагат с първокласен автопарк, а рецесията смазва? За дребните компании поддръжката на страната в сериозни моменти е сериозно значима, а до този миг, макар всекидневните конференции за анкризисни ограничения, те не са получили нито лев. За тях статистиката с поршетата и ролсройсите е подигравка.

" 3/4 от наетите в страната работят в дребни компании и техните притежатели карат напълно елементарни коли. А средствата от майбасите биха покрили заплатите на заетите в големите предприятия тъкмо за половин ден ", пресметна ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

И макроикономистите разпердушиниха " антикризисната мярка " на премиера.  " Всичките майбаси да се продадат, това е 1% от разноските на държавното управление за един ден. Един майбах стига за компенсации на 600 служащи. По данни на социалното министерство единствено за ден се записват по 1300 безработни ", разказа картината Красен Станчев.

Бойко Борисов, несъмнено, чудесно знае всичко това - не е като онази злополучна кралица, която се учудила, че поданиците й се бунтуват за самун, вместо да похапват пасти. Но знае също, че част от народа по хипотеза не харесва богатите. Точно за тази част са предназначени и етюдът с майбасите, и другите му спектакли – като обичайните пътувания с джипката, по време на които националният министър председател се среща с елементарни хора. Трябва да има отговорен за рецесията, за какво да не са богатите? Иначе току виж някой си помислил, че държавното управление не си прави работата. Атаката е най-хубавата отбрана, учат опитни стратези. И министър председателят следва препоръките им.

В демагогията си министър председателят стигна и по-далече - даде персонално себе си за образец. Аз се отхвърлих да закупувам нов държавен аероплан, а вие си кътате колите, натякна той на “мрънкащия ” бизнес. Очевидно не запомнил, че

 

парите за самолета са от бюджета, не от персоналната му банкова сметка

 

Той не е уединен в тази некомпетентност. Преди дни депутати от всякакви цветове ни уверяваха, че антикризисно си подвигат заплатите  - не от алчност, а тъй като доста желаят да подаряват. От това произлезе подобен величествен скандал, че така наречен народни представители се стъписаха и залитнаха в другата прекаленост - взеха решение да стоят въобще без заплати през изключителното състояние, като пътьом лишиха от хонорари и хора, които сега са на първа линия в борбата с ковид като основният здравен контрольор Ангел Кунчев. От това законотворчеството не стана по-добро - наложи се главен ремонт за Закона за изключителното състояние малко откакто го одобриха. И до момента в който стотици хиляди компании чакат поддръжка от страната, депутати и министри потеглиха да се заяждат с комерсиалните вериги – един от дребното бизнеси, който работи добре в разгара на пандемията. Популисти политици изясняват, че отварят повече място за български плодове и зеленчуци в хипермаркетите, с цел да оказват помощ на българските земеделци. В същото време страната затвори пазари и борси и унищожи стоката и проектите същите тези земеделци.   

Понякога Борисов се усеща, че е прекалил с демагогията, внезапно сменя тона и стартира да приказва с трогване за малките компании, за които би трябвало да се грижим като за " писани яйца ", тъй като те са гръбнакът на стопанската система. После стартира да хвали положителните образци - с горделивост обяснява как още при започване на кризата наши предприятия за нула време са преустроили производствата си и към този момент вършат защитни маски, костюми, скафандри и впрочем. Да, българският бизнес за следващ път демонстрира какъв брой е жилест, находчив и деятелен. Но Бойко Борисов няма заслуга за това, колкото и да се пробва да се изкарва " избавител ". Обикновените бизнесмени у нас, които

 

са построили бизнеса си макар страната, а не с нейна помощ,

 

не са привикнали на разчитат на подаяния. Те са наясно, че в бурята трябва  да се избавят сами. Но не всички могат да създават маски и защитни дрехи. Има доста други компании, които би трябвало просто да спрат работа в очакване на по-добри времена. Колко компании от тези компании са получили безлихвен заем месец след съдбовния 13 март, когато в България бе въведено изключителното състояние? Защо бизнесът трябваше седмици наред да се бори със зъби и нокти, да накара държавното управление да поправи неработещата скица 60:40 за заплатите? Къде са анонсираните безвъзмездни помощи за дребните предприятия? Защо за ограниченията към момента се приказва в несигурно бъдеще? И не е ли насмешка прехвалената държавна ББР да предлага да кредитира ударените от незапомнена рецесия предприятия против рента до 10%, при изискване че преди този момент оскъпяването беше 7%! Това, за жалост, не е първоаприлска смешка, горчива истина е. И е чудесна илюстрация на способността на ръководещите на всички етажи да се оправят с сериозна обстановка. Очевидно спасението на давещите се ще е задача на самите давещи се.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР