Не бих казала, че бюджетът е революционен. Могат да се

...
Не бих казала, че бюджетът е революционен. Могат да се
Коментари Харесай

Експерти с тежък удар срещу финансистите на Киро: Няма нищо революционно в Бюджет 2022 - взимат се пари от едни уязвими групи, за да отидат при други

Не бих споделила, че бюджетът е революционен. Могат да се виждат някои стъпки за това по какъв начин да се усъвършенства положението на някои групи, има и утежняване на част от уязвимите групи. Това съобщи пред Нова телевизия икономическият консултант от КТ “Подкрепа " Ваня Григорова.

“Например, политиката за общественото включване е редуцирана с 300 млн. по отношение на миналата година и се вижда, че тези пари са отишли в политиката за хората с увреждания. Това значи, че взимаме пари от едни уязвими групи, с цел да отидат при други”. изясни Григорова.

Според основен икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов казусът е дефицитът, който още веднъж е над 3%.
свързани новини3505на 27.01.20226148на 20.01.2022
“Икономическите индикаторите сочат, че резултатът от пандемията на макро равнище е преодолян и чакаме бърз напредък, за какво тогава не се получава стесняване на дефицита”, попита Богданов.

“Интересният въпрос е какво ще стане, когато пристигна юни-юли. Някои от съдружните сътрудници споделиха, че тогава ще предложат промени ", напомни още той.

Спрямо минималната работна заплата у нас, която е увеличена на 710 лева, специалистите имат различия.

“Трябва нещо да отключи един интервал на бърз стопански напредък. Ние от Института за пазарна стопанска система предложихме да насърчим вложенията, нарастването на приходите, данъчен тласък за вложенията на облагите, по-ниски осигуровки, на 5 милиарда по-висок приход в българските семейства и премия за тези работодатели, които вдигнат приходите. Това е нещо, което може да отключи този бърз растеж”, разясни Богданов.

Икономистът от КТ “Подкрепа” обаче отвърна концепцията за понижаване на осигурителните вноски.

“В момента нямаме средства, с цел да плащаме това, което плащаме. Половината от парите за пенсии идват от държавния бюджет, а не от осигурителни вноски. Ако се одобри това, което предлага Институтът за пазарна стопанска система, това значи да понижим на половина пенсиите, тъй като няма да има средства за тях”, съобщи Ваня Григорова.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР