След броени часове е церемонията по встъпването в длъжност на

...
След броени часове е церемонията по встъпването в длъжност на
Коментари Харесай

Без парад, но със зрелищно шоу Байдън ще встъпи в длъжност


След броени часове е церемонията по встъпването в служба на 46-ия президент на Съединени американски щати. Заради епидемията от ковид и рискът от безредици, тя ще по-необичайна и част от обичайните ритуали са анулирани.

Заради пандемията от новия ковид уредниците са решили да се откажат от парада по случай встъпването в служба на идващия държавен глава. Продължаващото обичайно към два часа шествие се гледа онлайн от десетки хиляди хора, които се подреждат по пътя на новия президент към Белия дом. Вместо това малките екрани ще излъчат виртуална версия на парада, в която музиканти, танцьори и други актьори ще вземат участие във видео формат.

В сряда сутринта Байдън ще участва на литургия в църквата " Сейнт Матюс " във Вашингтон, където е поканил и водачите на Конгреса от двете политически партии, осведоми БГНЕС.

Сенатор Мич Макконъл и конгресменът Кевин Маккарти ще съставляват републиканците, а сенаторът-демократ Чък Шумер и конгресменката Нанси Пелоси също ще участват.

След това Байдън ще пътува с конвой до Капитолия, където церемонията стартира в 11:00 ч. сутринта (16:00 централно гринуичко време).

Той ще постави клетва след тази на новоизбрания вицепрезидент Камала Харис, след което ще произнесе встъпителната си тирада, по време на която се чака да очертае визията си за справяне с многочислените рецесии в Америка и да показа проекта си за „ по-добро създаване на бъдещето “.

Следобед Байдън ще се насочи към Националното гробище в Арлингтън, директно до Вашингтон, с цел да сложи венец на Гроба на незнайния боец, съпроводен от някогашните президенти Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън.

От Арлингтън Байдън ще пътува с конвой до Белия дом и се чака да измине последната част от пътуването пеш и да влезе в новия си дом, заобиколен от боен кордон.

Байдън би трябвало да подпише първите си изпълнителни заповеди малко след идването си.

В 20:25 ч. Байдън и Харис ще изнесат тирада пред паметника на Линкълн, в чест на 400 000 души, умряли от COVID-19 в Америка.

Малко по-късно артистът Том Ханкс ще бъде хазаин на шоу, наречено " Празнуваща Америка ", което ще бъде излъчено mf всички огромни американски мрежи.

Джон Бон Джоуви, " Фу Файтърс ", Джон Леджънд, Деми Ловато, Брус Спрингстийн, Джъстин Тимбърлейк и Луис Фонси са измежду гостите, които се чака да се показват.

На церемонията ще пеят Лейди Гага, която ще извърши националния химн, и Дженифър Лопес.

Очаква се, дружно с церемонията във Вашингтон, да бъдат излъчени и събития, свързани с инаугурацията в други градове на Съединени американски щати. Шоуто " Празнуваща Америка " (Celebrating America), ще продължи час и половина.

Само членовете на 117-ия Конгрес ще могат да бъдат на Капитолийския рид и всеки от тях ще може да предложения по един посетител. По-рано бе издадено и предизвестие за понижаване на броя на упълномощените публицисти, които да отразят събитието.

В извънреден ход, който разкрива тежката обстановка, в която президентът Доналд Тръмп напуща нацията, целият Вашингтон ще бъде затворен в сряда. Има опасения, че непокорните последователи на Тръмп, които нахлуха в Капитолия, ще се върнат, което поражда угриженост за сигурността на Байдън, Камала Харис и други високопоставени лица, присъстващи на церемонията навън.

Встъпването в служба на Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис ще се състои на 20 януари на стълбите на Капитолия. По-рано, по отношение на пандемията, породена от новия ковид, беше решено церемонията да се организира във допустимо най-съкратен формат.

Тази година във Вашингтон има по-голяма централизация на американски военни, в сравнение с контингентът в Ирак и Афганистан. На няколко пресечки от площадката за церемонията по встъпване в служба пред западната фасада на Капитолия са издигнати солидни стоманени и бетонни загради.

Центърът на Вашингтон остава най-охраняването място в страната с контролни пунктове, военни отряди и двуметрови заграждения. За да се подсигурява сигурността по време на церемонията се чака в столицата да дойдат в допълнение военни, като в деня на инаугурацията броят им ще доближи към 25 000.

Забранени са резервациите в хотели и други места за настаняване, а 13 станции на метрото ще бъдат затворени.

Действащият президент на Съединени американски щати, републиканецът Доналд Тръмп, възнамерява да отлети от Белия дом с хеликоптер малко преди встъпването в служба на демократа Джоузеф Байдън. Тръмп ще пътува до Флорида с Air Force One, като по този метод ще пропусне всички публични церемонии в столицата.

Това ще бъде първият в историята на Съединените щати случай, при който отиващият си президент ще пропусне встъпването в служба на своя правоприемник.

Настоящият президент на Съединени американски щати ще организира своя прощална гала в деня на встъпването в служба на новоизбрания президент Джо Байдън, суобщава „ Гардиън “.

Събитието ще се организира на военното летище в Мериленд рано сутринта в сряда, 20 януари, няколко часа преди инаугурацията на Байдън. Според изданието, Тръмп желае да види на последната си гала като президент боен церемониал и да се сбогува със своите последователи, сътрудници, сегашни и някогашни чиновници в неговата администрация. В поканите, изпратени от Белия дом, се показва, че церемонията ще се състои в 8:00 сутринта. Гостите би трябвало да дойдат до 7:15 сутринта и да не носят със себе си огнестрелни оръжия, муниции, експлозиви, лазери или пистолети-играчки.

Настоящият вицепрезидент Майк Пенс ще участва на церемонията за инаугурацията на Байдън.

Бившият президент на Съединени американски щати от републиканската партия Джордж Буш също ще участва на инаугурацията, съобщи началникът на кабинета му Фреди Форд.

" Свидетелството на мирния трансфер на власт е признак на нашата народна власт, която в никакъв случай не остарява ", се споделя в изказване на представителят на Буш.

Около Капитолия има две зони за сигурност. Едната от тях обикаля периметъра към комплекса, а другата е отцепеният необятен периметър, в който нормално се организира националното тържество всякога, когато има гала по встъпване в служба на новия президент на Съединени американски щати. Сега обаче аудитория няма да има и достъпът до това пространство е стеснен.

Успоредно с церемонията има планувани и два митинга. Разрешава се обаче събирането на до 100 индивида по време на тях. „ За последната година и половина се случиха доста неща. Днес 46-тият президент на Съединени американски щати ще встъпи в служба, а 45-тият няма да участва на това встъпване. Това е безпрецедентно”, сподели Моника Евстатиева – старши продуцент в публичното радио NPR, показва " Дарик ".

„ Целият град сега е затворен. 25 000 бойци от националната армия са тук, с цел да пазят мира. Това е ново за този град”, сподели още тя. По думите й, щурмът на Капитолия може да се дефинира като удар по демокрацията.

„ 70 млн. гласоподаваха за Тръмп. Голяма част от тях не одобряват законния избор на Байдън. Ако ти не вярваш в този главен факт, това значи че ти не вярваш на държавните институции и на медиите. Това е рисково за разделянето на обществото. Истината е една, тя няма вариации”, разяснява Евстатиева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР