Назначеното от президента Румен Радев служебно правителство обсъжда създаването на

...
Назначеното от президента Румен Радев служебно правителство обсъжда създаването на
Коментари Харесай

Кабинетът ще прави „стена на срама“, за да накара търговците да свалят цените

Назначеното от президента Румен Радев служебно държавно управление разисква основаването на нов механизъм, който да демонстрира на потребителите по какъв начин се трансформират цените на съществени хранителни артикули от производителите до щандовете в магазините. Идеята е хората да се срещнат с надценките, които крайните търговци на дребно слагат, и по този начин да взимат „ осведомени решения “. Всичко това ще бъде поместено на нова интернет страница, за която обаче не бяха дадени детайлности кой ще я създаде, в какъв период и против каква сума. 

Иначе на нея кабинетът желае да съпоставя също и цените в огромните хранителни вериги в страната с тези на сходни артикули, които същите търговски марки оферират в други страни от Европейския съюз.

Подробносити за начинанието разкри министър председателят Гълъб Донев след среща с вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, министъра на финансите Росица Велкова, министъра на земеделието Явор Гечев, както и управленията на Комисията за отбрана на потребителите, Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, Агенция „ Митници “, Националната организация по приходите и Българската организация по сигурност на храните.

Според премиера концепцията за механизма идва, откакто разнообразни държавни органи са открили разлика в цените на храните от производител през търговец до крайния консуматор в границите на

20 до 30% и нагоре “.

На този стадий Донев не даде доста елементи към механизма.Като цяло концепцията е Агенция „ Митници “ да вземем за пример да дава информация за цените на производителя при положение на импорт, а след това Държавна комисия по стоковите тържища и борсите – за цените на едро.

От казаното стана ясно, че задачата на механизма е в него косвено да се въвлече потребителят. Идеята явно е на хората да се даде информация за надценките и последващите облаги при другите вериги, с вярата те сами и по свое убеждение да „ санкционират “ нелоялните търговци, като спрат да пазарят от тях.  

В този механизъм, който ще създадем, задачата ни е да притеглим българските консуматори да бъдат в основата на контрола “, разяснява министър председателят и побърза да посочи, че изпълнителната власт няма да се „ намесва в свободния пазар и да нарушава основаните механизми за свободна конкуренция и свободни търговия “.

Донев съобщи, че задачата е да се покажат „ нелоялните търговски практики, тъй че потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяването в цените на най-необходимите артикули и услуги “. Така съгласно него ще се обезпечи „ цялостна бистрота в ценообразуването на стоките и услугите от производителя до щанда в магазина “.

Анализът на държавното управление и отрасловите организации сочи, че повишаването на цените от вносител до търговец на едро е с „ естествени “ пазарни проценти и внезапно разликата се усеща в магазините на дребно. Това, съгласно ръководещите, „ приказва за това, че има някакъв проблем във веригата от търговеца на едро до този на дребно “.
Промени в законите
Премиерът съобщи, че държавното управление е „ готово “ и с оферти за законодателни промени, с които търговията на дребно да бъде „ вкарана в рамки “.

Ние даже нямаме закон за търговията на храни, до момента в който в другите европейски страни го има “, разяснява Донев.
Проблемът с цените
От ноември насам Националният статистически институт регистрира закъснение на инфлацията, само че детайлна информация демонстрира, че то не се дължи на цените на храните – освен това, някои от тях, като яйца, млечни артикули и други, не престават да нарастват.

Имаме гладко намаляване на инфлацията, само че не и на някои съществени артикули, които се оферират на дребно “, разяснява министър председателят.

Правителството е под напън да направи всичко допустимо да укроти инфлацията в кратковременен проект до пролетта, тъй че темпът на покачване на цените в България да се приближи до средноевропейския, което е един от основните критерии страната да бъде призната в еврозоната. За момента тя не ги покрива, а финансовият министър Росица Велкова съобщи нееднократно, че вярата е да се направи компромис от Европейската комисия и останалите 20 страни членки на валутния съюз.
Fitch чака инфлацията да отсрочи влизането на България в еврозоната  Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинтърговци на дребно нелоялни търговци цени на дребно ПоследниНай-четениБюджет и финанси 164 Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените Накратко 36 Клиентите на Yettel получават 1000 безвъзмездни минути за връзка с Турция Компании 108 Най-големият производител на цимент в света купува поредна покривна компания Компании 88 Boeing редуцира 2000 „ бели якички “ Компании 96 Смартфоните на месец февруари във Vivacom са два модела Huawei Енергетика 592 Накъде тече съветският нефт Крипто 284 Binance краткотрайно стопира депозитите и тегленията в щатски долари Транспорт 344 Започва вторият стадий от ремонта на трасето на трамвай №5 Енергетика 876 Какво се случва с цените на дизела след ембаргото? Технологии 972 Гугъл изправя против ChatGPT собствен чатбот на име Bard Лукс 4736 Plectrum – новата „ летяща “ суперяхта за 86 млн. $ Компании 4550 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Накратко 4550 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Пазари 3767 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Digital 3635 Саудитска Арабия тихомълком се трансформира във водещ софтуерен център Политика 3374 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Компании 3095 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Бюджет и финанси 2516 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Компании 2066 Още един софтуерен колос редуцира хиляди чиновници Любопитно 1952 Трули – античното архитектурно знамение на Италия (снимки) Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиЕИБ е вложила €500 млн. в българската стопанска система за годинаСветът рискува да изгуби $1.5 трилионаЕвро(O)позиция Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР