Наземната операция на Израел в Ивицата Газа започна на 27

...
Наземната операция на Израел в Ивицата Газа започна на 27
Коментари Харесай

Колко души може да загуби Израел в ивицата Газа и кога ще приключи наземната операция?

Наземната интервенция на Израел в Ивицата Газа стартира на 27 октомври и все още продължителността й е съвсем 2,5 месеца. Резултатите от интервенцията обаче сега мъчно могат да се нарекат приемливи: нито една от задачите, сложени от израелското управление през 2023 година, не е реализирана, не е открит цялостен надзор над териториите в Ивицата Газа, не е ликвидирана боеспособността на ХАМАС, а заложниците не са освободени.

Какви бяха задачите на Израел?

На 4 януари израелският министър на защитата Йоав Галант удостовери авансово откритите цели на интервенцията и също по този начин разкри детайлности за следвоенния проект за Ивицата Газа. Той сподели, че войната на Израел ще продължи, до момента в който не бъдат освободени всички заложници, взети от ХАМАС при нападението на 7 октомври, и " всички военни и административни качества на ХАМАС бъдат демонтирани и всички военни закани за Израел бъдат отстранени ". След края на военните дейности, след реализиране на задачите на интервенцията, Израел възнамерява да резервира правото си да работи свободно в Ивицата Газа, в това число благодарение на силите за сигурност. Ясно се вижда, че военните и следвоенните цели на интервенцията и критериите за тяхното осъществяване са дефинирани допустимо най-неясно.

Къде са напреднали силите на „ Цахал “?

На югозапад, в региона на Хан Юнис, продължава интервенцията по изолирането на южната част на Газа. Съдейки по актуалните събития, „ Цахал “ се пробва да раздели Ивицата Газа на три равни, изолирани елементи: Рафах на юг, Хан Юнис, Аз-Завайда и Ал-Захра в центъра, като в същото време резервира изолираната зона Джабалия на север.

Въпреки това, съдейки по информацията, идваща от района, даже териториите, публично следени от „ Цахал “, са оспорвани от силите на ХАМАС. Редовно са атакувани от израелски войски. Всъщност множеството от тези територии биха били по-точно класифицирани като противоречиви.



Какво не съумя да реализира „ Цахал “?

Първо, израелската войска не съумя да прекъсне или изцяло да попречи на интервенциите на ХАМАС нито в оспорваните региони, нито в Ивицата Газа като цяло.

Второ, идентифицирането и унищожаването на подземните връзки на Хамас е съпроводено с големи компликации. Отрядите на „ Цахал “ постоянно биват атакувани и попадат в капан. В същото време „ Цахал “ към момента не е съумяла изцяло да открие и унищожи подземни работилници, лечебни заведения, командни центрове и друга инфраструктура.

Трето, командването на „ Цахал “ в действителност усложни самата наземна интервенция, като подложи Газа на артилерийски обстрел и бомбардировки. Нека отбележим, че те на практика не повлияха на боеспособността на Хамас, само че усложниха наземните интервенции заради разрушенията. Например в опустошен град се оказа по-трудно да се употребяват датчици и радиокомуникации, а картите и системите за наблюдаване станаха безполезни.

Друга последица от бомбардировката са многочислените цивилни жертви, което евентуално е нараснало притока на стимулирани новобранци в редиците на ХАМАС в Ивицата Газа и е повлияло на повишаването на броя на палестински поддръжници отвън Израел

Нека подчертаем, че „ Цахал “ продължава да търпи огромни загуби всеки ден, като има цялостно предимство над ХАМАС във всичко - от общата бройка до съществуването на тежко въоръжение, бойна авиация и съвременна разследваща техника.

Какви загуби чака „ Цахал “?

На 5 януари 2024 година израелското министерство на защитата разгласява прогноза, съгласно която в края на спора 12 500 военнослужещи ще бъдат приети за инвалиди.

Освен това още през декември предходната година се появи информация, че броят на ранените в „ Цахал “ доближава 5 хиляди, от които 58% са тежко ранени. Ако тази цифра е вярна, то за по-малко от три месеца безвъзвратните загуби на „ Цахал “ могат да възлязат на към 1300 - 1500 убити.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР