Най-ярките цитати от произведения на класици и съвременни автори, които

...
Най-ярките цитати от произведения на класици и съвременни автори, които
Коментари Харесай

35 мотивационни мисли за живота от руските класици

Най-ярките цитати от творби на класици и модерни създатели, които може да ви накарат да погледнете на живота, любовта и на самите вас от различен ъгъл.

1. „ Навикът от горната страна ни е даден, заменя щастието той “ (Александър Пушкин „ Евгений Онегин “)

2. „ Обикнете ни мрачни, тъй като светли всички ни обичат “ (Николай Гогол „ Мъртви души “, том втори)

3. „ Красотата ще избави света “ (Фьодор Достоевски „ Идиот “)

4. „ Всеки би трябвало да обича живота на първо място. Радвайте се на живота, а не на неговия смисъл “ (Фьодор Достоевски „ Братя Карамазови “)

5. „ Човек е трагичен, тъй като не знае, че е благополучен, това е единствената причина. Това е всичко, всичко! Който узнае тази действителност, незабавно ще стане благополучен, на часа “. (Фьодор Достоевски „ Бесове “)

6. „ Ако искаш да победиш целия свят, победи себе си “ (Фьодор Достоевски „ Бесове “)

7. „ Ако искаш да те почитат, най-важното е ти самичък да уважаваш себе си “. (Фьодор Достоевски „ Унижение и огорчение “)

8. „ Ако търсиш съвършенство, то в никакъв случай няма да си удовлетворен “ (Лев Толстой „ Анна Каренина “)

9. „ Няма такива условия, при които човек да не може да привикне, изключително в случай че вижда, че всички към него живеят по този метод. “ (Лев Толстой „ Анна Каренина “)

10. „ За да живее почтено човек, би трябвало да бърза, да се обърква, да прави неточности, да стартира и да се отхвърля, и да стартира още веднъж, и да се отхвърля още веднъж, и постоянно да се бори. “ (Лев Толстой писмо до лелята на А.А. Толстой)

11. „ Умението да се спори е линия, която отдалечава индивида от истината. “ (Николай Лесков „ Детски години “)

12. Докато помниш злото, то ще е живо, в случай че му позволиш да почине, то душата ти умерено ще стартира да живее. “ (Николай Лесков „ Христос на посетители у индивида “)

13. „ За да чувствате щастието в себе си непрекъснато, даже в моменти на тъга и горест, би трябвало: а) да сте удовлетворени от сегашното и б) да умеете да си казвате, че „ може да бъде и по-лошо “. “ (Антон Чехов „ Животът е прелестен “)

14. „ Всичко в индивида би трябвало да е прелестно: и лицето, и облеклата, и душата, и мислите. “ (Антон Чехов „ Чичо Ваня “)

15. „ Доброто образование не е в това да не разлееш сос върху покривката, а в това да не забележиш, че е направено от някой различен. “ (Антон Чехов „ Домът с мезина “)

16. „ Щастлив е този, който не вижда лято ли е или зима. “ (Антон Чехов „ Три сестри “)

17. „ Здрави и естествени са единствено елементарните, стадни хора. “ (Антон Чехов „ Черният духовник “)

18. „ Никога и нищо не искайте! Никога и нищо, и изключително от тези, които са по-силни от вас. Те сами ще ви го предложат и дадат! “ (Михаил Булгаков „ Майсторът и Маргарита “)

19. „ Невъзможно е, без последици за здравето, човек да се демонстрира всеки ден срещу това, което чувства; да се разпънеш пред това, което не ти харесва, да се радваш на това, което ти носи злощастие. Нашата нервна система не е празна фраза, не е небивалица. Тя е физическо тяло, построено от нишки. “ (Борис Пастернак „ Доктор Живаго “)

20. „ Защо да се срамим от хубавото си тяло, обещано ни от природата, когато не се срамим от подлите си каузи, сътворени от самите нас? “ (Даниил Хармс „ Родих се в тръстиката. Като мишка… “)

21. „ Живей, яж пържоли, целувай любовниците си, тъжи за измените на дамите и бъди благополучен. И Господ да те пази от размисъл за какво правиш всичко това. “ (Гайто Газданов „ Вечер при Клеър “)

22. „ Почти всеки напуща света, без да свърши и една десета от това, което е могъл да реализира. “ (Константин Паустовски „ Времето на огромните упования “)

23. „ Трябва да се стартира с това, което сее подозрения. “ (Братя Стругацки „ Опит за бягство “)

24. „ Понякога се запитвам: за какъв демон ние все по този начин се въртим? За да заработим пари? За кой демон са ни пари, в случай че ние единствено и това вършим, въртим се? “ (Братя Стругацки „ Пикник край пътя “)

25. „ Хората не схващат какъв брой несгоди и бедност стават в техния живот поради мързел (Чингиз Айматов „ Плаха “)

26. „ Мнозина умират не толкоз от заболявания, колкото от неудържимата, безконечна пристрастеност, която ги разяжда – да се мислят за освен това, в сравнение с са в действителност. “ (Чингиз Айматов „ Бял параход “)

27. „ Струва ли си да се огорчаваме от нещо в този живот? Всичко минава, и това ще премине. “ (Даниил Гранин „ Отивам към бурята “)

28. „ Незаменими няма. Вярно е. Но също по този начин и заменими няма. Няма на света нито един сменяем човек. “ (Константин Симонов „ Живи и мъртви “)

29. „ Да ревнуваш – това е да отмъщаваш на себе си за грешките на другите. “ (Сергей Довлатов „ Чужденка “)

30. „ Слабите хора преодоляват живота, мъжествените го усвояват. “ (Сергей Довлатов „ Резерват “)

31. „ Не е значимо, че са ви победили, значимо е, че сте се съпротивлявали! “ (Леонид Зорин „ Покровската врата “)

32. „ Ако си в г.за на географията можеш да направиш две неща. Първо – да се опиташ да схванеш за какво се намираш там. Второ – да излезеш от там… Да излезеш от нея можеш единствено веднъж, и по-късно да забравиш. А с цел да схванеш за какво се намираш в нея е необходим цялостен живот. “ (Виктор Пелевин „ Свещената книга на върколака “)

33. „ Човек, който има обич в сърцето си, може да се радва на горчивия си и сложен живот, да понесе с признателност компликациите на плещите си, да устои в битката против всяко злощастие и да преодолее всичко. “ (Алексей Иванов „ Сърцето на Парма “)

34. „ В старостта разбираш, че би трябвало да промениш себе си, а не жена си. “ (Дина Рубина „ Белият гълъб от Кордоба “)

35. „ Само вътрешно свободният човек може самичък да се смее на себе си и да разреши други да му се смеят. “ (Людмила Улицкая „ Даниел Щейн, преводачът “)

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР