Най-високопоставените сенатори от Републиканската и Демократическата партия в Комисията по

...
Най-високопоставените сенатори от Републиканската и Демократическата партия в Комисията по
Коментари Харесай

Американски сенатори: Байдън да "осигури пълна отчетност" по скандала с Кр. Георгиева

Най-високопоставените сенатори от Републиканската и Демократическата партия в Комисията по външни връзки към американския Сенат приканиха президента Джо Байдън да " обезпечи цялостна отчетност " по абсурда с Кристалина Георгиева, до момента в който е работела в Световната банка. В един глас сенаторите Робърт Менендез - демократ, и републиканският сенатор Джеймс Риш изпратиха писмо да президентската администрация.

И Робърт Менендез, и Джеймс Риш назовават обвиняванията " надълбоко смущаващи " и споделят в писмото, че както Международният валутен фонд, по този начин и Световната банка би трябвало да са безупречни.

Двамата членове на Комисията по външни връзки към горната камара на американския Конгрес не споделят в писмото, че Кристалина Георгиева би трябвало да подаде оставка, само че означават, че обвиняванията против нея рискуват репутацията и на двете институции и може да подкопаят Бретън-Уудската система.

Писмото е подписано с дата 22 септември. Скандалът избухна след следствие на самостоятелна компания, съгласно което Кристалина Георгиева е манипулирала данните, с цел да се изкачи Китай по-нагоре в класацията " Да правиш бизнес " на Световната банка.

В петък Георгиева дефинира изказванията от следствието като подправени и трансферира виновността на шефа на Световната банка Джим Йон Ким.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева през вчерашния ден във Вашингтон, а по-късно разгласява туит в нейна поддръжка.

До момента американското министерство на финансите, което управлява преобладаващото американско наличие в Световната банка и МВФ, не е излязло с позиция по абсурда.

Говорителят на финансовото министерство Александър Ла Манна отхвърли да разяснява обява в Блумбърг, че финансовият министър Джанет Йелън отхвърля да одобри позвъняванията на Кристалина Георгиева.

Известни икономисти и жени-лидери пък опазиха Георгиева - измежду тях е Джефри Сакс от Университета Колумбия, който написа във " Файненшъл таймс ", че уволнението на Кристалина Георгиева би " било рискова и скъпоструваща капитулация пред антикитайската нервност ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР