Най-вероятно „зелените коридори“ за ваксинация ще продължат да действат. Това

...
Най-вероятно „зелените коридори“ за ваксинация ще продължат да действат. Това
Коментари Харесай

Кирилов: Най-вероятно „зелените коридори“ ще продължат

Най-вероятно „ зелените коридори “ за имунизация ще продължат да работят. Това съобщи на брифинг шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. Днес у нас дойдоха нови над 270 хиляди дози от имунизацията на „ Пфайзер/Бионтех “.

По думите му е осъществено съглашението сред компанията производител и Европейската комисия за ускорени доставки.



„ Многократно сме давали количествата, които чакаме до края на месец юни – за второто тримесечие се чакат 5,5 млн. дози. Надяваме се тези доставки да бъдат приключени. Най-голям дял ще има имунизацията на „ Пфайзер/Бионтех “, също по този начин към 420 хиляди дози се чакат от имунизацията на „ Модерна “, сподели Кирилов и посочи, че единствено през май месец би трябвало да дойдат към 2 млн. дози от четирите препарата, позволени в Европейски Съюз.

Днес Ваксинационният щаб ще вземе решение дали зелените коридори ще продължат да работят. По думите има задоволителни количества и доставките са регулярни, тъй че се чака да няма проблем.

„ От през днешния ден възвръща имунизирането на лицата, които за записани в електронния портал, тъй че в идващите дни ще следим количествата, които са налични и тези, които идват. (…) От началото на месец май до момента са имунизирани към 125 хиляди души, като огромна част от тях са от „ зелените коридори “, изясни Кирилов.

Той посочи, че към този момент не се чака имунизацията на „ Янсен “ да бъде пусната за приложимост в „ зелените коридори “ поради лимитираните количества. Най-вероятно те е бъдат прилагани на хора, работещи в туристическия отрасъл.

Днес се организира среща сред представители на Информационно обслужване, персоналните лекари и Министерство на здравеопазването. На нея би трябвало да се изчистят въпросите към вкарването на джипитата в електронната система за опазване на час за имунизация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР