Най-вероятно в понеделник ще бъдем готови и обществените поръчки за

...
Най-вероятно в понеделник ще бъдем готови и обществените поръчки за
Коментари Харесай

Шишков: Шефът на АПИ бе освободен за да има сигурност, че се работи в една посока с държавата

" Най-вероятно в понеделник ще бъдем подготвени и публичните поръчки за зимното поддържане на пътищата ще бъдат оповестени ". Това заяви пред публицисти служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков след срещата си с управлението на Националното съдружие на общините в България. Той посочи, че тези контракти ще са единствено за зимното разчистване на пътищата и ще са обособена поръчка по Закона за публичните поръчки.

Шишков заяви, че е бил осведомен от Пътната организация, че са били готвени публични пръчки за пътно поддържане за идващите три години, само че не от зимата, а от пролетта. По думите му това значи, че управлението на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) не се е интересувало от зимното разчистване. Най-вероятно са смятали, че страна ще бъде принудена договорите да бъдат продължени, добави той.

Шишков сподели, че от първия си работен ден е изискал от АПИ да стартира подготовката на публични поръчки за зимно поддържане на пътищата, тъй като то е било до момента пренебрегнато. Всички чакаха, че Народно събрание ще анулира крайния период 30 септември и ще даде опция да се удължат договорите за настоящ и главен ремонт, с цел да влезе и зимното разчистване към тях, добави той и съобщи, че е бил изработен опит страната да бъде принудена за повторно да удължи периоди на контракти , които е трябвало да бъдат прекъснати през май-юни тази година.  

По думите му повода за днешната промяна в управлението на Пътната организация е, с цел да има сигурност, че то " работи в една посока дружно с страната " . Когато има две страни по един контракт - възложител и реализатор, не би трябвало да има трета страна, която да е балансьор сред тези страни и тази трета страна да е част от възложителя, разяснява министърът.

По-рано през днешния ден от Министерство на регионалното развитие оповестиха, че служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков е назначил Иво Иванов за ръководител на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура ". Членове на Управителния съвет на АПИ са Теодора Василева и Николина Чапанова. Досегашният ръководител Тодор Василев и Асен Ненчев - член на Управителния съвет на АПИ, са освободени. 

Очаква се до десетина дни да има решение по въпроса с методиката за индексацията на цените в строителството , която би трябвало да бъде утвърдена от Министерския съвет, добави министърът. Той уточни, че, в случай че има корекции в методиката, те би трябвало да бъдат съобразени с към този момент влезлите в действие последни промени в Закона за публичните поръчки.



 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР